ekstremisti u akciji

U Njemačkoj desničari sve češće rade incidente u bivšim koncentracijskim logorima

22.09.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Voditelji memorijalnih centara bivših koncentracijskih logora u Njemačkoj osjećaju sve veću ugroženost zbog vandalskih napada koji dolaze s ekstremno desnog spektra, javljaju njemački mediji u petak

„Trenutno diljem Njemačke bilježimo povećanje broja ciljanih napada na koncentracijske logore poput vandalizma i ispisivanja nacističkih parola“, kaže Clara Mansfeld iz Zaklade za očuvanje sjećanja na žrtve nacionalsocijalističkog režima u Hamburgu.

Ispitivanje provedeno među djelatnicima memorijalnih centara koncentracijskih logora, koje je provela medijska kuća Redakcijska mreža Njemačka (RND), pokazuje porast broja napada pri čemu se u najvećem broju slučajeva radi o ispisivanju parola i simbola tzv. Trećeg Reicha.

„Prije dvije godine se radilo o incidentima koji su se događali jednom mjesečno, sada govorimo o napadima na tjednoj razini“, kaže zamjenik direktora memorijalnog centra Buchenwald Rikola-Gunnar Luetgenau za RND.

On kaže kako je uzastopni rast incidenta pokazatelj da se  pokuša ugroziti sjećanje na zločine nacionalsocijalizma, jedan od važnih temelja na kojima počiva današnja Savezna Republika Njemačka.

Verena Bierl, glasnogovornica memorijalnog centra Dachau, pored Muenchena, kaže kako su se napadi posljednjih godina usredotočili na virtualni svijet.

„Posljednjih desetljeća smo svjedoci premještanja napada u digitalni prostor“, kaže Bierl.

Ispitivanje javnog mnijenja Zaklade Friedrich Ebert objavljeno ovog tjedna pokazalo je porast broja Nijemaca koji gaje nacionalsocijalističke svjetonazore.

U nekoliko saveznih pokrajina na istoku Njemačke je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) trenutno najpopularnija politička stranka, iako Ured za zaštitu ustavnog poretka govori o jasnom radikalno desnom profilu ove stranke u nekoliko saveznih pokrajina.

Mnogi istaknuti predstavnici ove stranke, poput predsjednika AfD-a za Tirinšku Bjoerna Hoeckea, zalažu se za prekid tradicije očuvanja sjećanja na zločine počinjene tijekom nacionalsocijalizma.