tema koja dijeli

U Mostaru zabranjen skup podrške Gazi, lokalna palestinska zajednica zgrožena

26.10.2023 u 21:06

Bionic
Reading

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić odbio je dati dozvolu za skup podrške Gazi te je pozvao na razum i solidarnost sa svim žrtvama rata koji bijesni na Bliskom istoku.

'Službeno smo ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje potpora i Izraelu i Palestini, smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u našemu gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo', poručio je Kordić u četvrtak.

Kordić je objasnio da se bosanskohercegovačko društvo i oko ove teme se podijelilo. Jedni su istaknuli potporu Izraelu, dok su drugi podržali Palestinu, piše Klix.ba.

'Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz potporu neodgovornih političara predstavlja rizik za naše društvo u cijelost', mišljenja je Kordić.

Iz udruge Palestinaca u BiH tvde da nisu dobili odgovor na zahtjev za održavanjem mirnog skupa koji su uputili gradu.

'Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Kordića, naše Udruženje poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politizira, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe ovim putem informira javnost da javno odustaje od zahtjeva', naveli su.

Ističu i kako bi svi trebali imati mogućnost i pravo na mirna okupljanja.

'Imajući u vidu činjenicu da je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja i da bi shodno tome svi građani trebali imati prava na mirna okupljanja, iznenađeni smo i razočarani ovakvom reakcijom gradonačelnika Kordića koje zabranjuje mirni skup podrske sa palestinskom narodom, a dozvoljava da izraelska zastava vijori Mostarom', pojasnili su.

Podsjetili su gradonačelnika Mostara kako se skupovi održavaju širom svijeta.

  • +27
Skup podrške Palestini u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini želi podsjetiti gradonačelnika Kordića da se grad Betlehem nalazi u okupiranoj Palestini i da su skupovi za mir u Palestini održani u gradovima širom svijeta, te u zadnjih nekoliko dana i u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Beogradu, Podgorici, Zagrebu, Sanskom Mostu. Želimo gradonačelnika Kordića javno upitati: Tko može biti neutralan na ubijanja djece, staraca, ranjenika i civila u Gazi? Kakva je to politika koja zabranjuje da se podigne glas protiv nasilja, a za mir? Mi znamo da su građani BiH, pa i građani Mostara uz nas. Pozive na skup smo uputili i predstavnicima katoličke i pravoslavne crkve, franjevcima i građanima svih nacionalnosti', zaključili su.