tužna obljetnica

U Mostaru se oglasile sirene, Čović srebrenički genocid nazvao opomenom

11.07.2023 u 14:55

Bionic
Reading

U Mostaru su se u utorak oglasile sirene povodom obilježavanja godišnjice srebreničkog masakra, a predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović ocijenio je ovo mjesto u istočnoj Bosni vječnom opomenom da se takvo što ne ponovi.

Točno u podne zrak je proparao zvuk sirena u gradu na Neretvi. Odobrenje za obilježavanje genocida dala je gradska uprava Mostara.

U entitetu Federaciji BiH u utorak je proglašen danom žalosti u spomen na genocid u Srebrenici, u kojemu je ubijeno 8372 bošnjačkih muškaraca i mladića u zločinačkome pohodu srpskih snaga u ljeto 1995. godine, pod vodstvom generala Ratka Mladića. On je zajedno s drugim vojnim i političkim dužnosnicima pred Haaškim tribunalom osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Srebreničkog masakra se u posebnoj objavi na Twitteru prisjetio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Uz fotografiju s obraćanja u Srebrenici dok je bio član državnoga Predsjedništva BiH, Čović je naveo kako "patnja utkana u ovo mjesto pripada cijelom čovječanstvu, kao i bol koja nas svake godine iznova i trajno postidi'.

"Srebrenica je mjesto genocida i vječna opomena da se takvo što više nikada ne dogodi", naveo je Čović u objavi na na Twitteru.

U Srebrenici je danas pokopano 30 identificiranih žrtava, te je održana komemoracija s koje je upućen poziv na poštivanje žrtava.

  • +14
Brojni uzvanici poklonili se žrtvama genocida u Srebrenici Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Uspomena na žrtve genocida u Srebrenici mora se čuvati, a svi oni koji danas niječu taj strašni zločin moraju se suočiti s odgovornošću za takvo ponašanje jer je ono ravno odgovornosti ubojica, poručili su u utorak sudionici komemoracije posvećene 28. obljetnici masovnog pokolja srebreničkih Bošnjaka.

Nakon što su snage bosanskih Srba 11. srpnja 1995. okupirale Srebrenicu, koja je bila pod formalnom zaštitom Ujedinjenih naroda, uslijedila su masovna ubojstva u kojima je likvidirano više od osam tisuća Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka, dok je oko 40 tisuća žena i djece protjerano s tog područja.

Na memorijalnom groblju u Potočarima, gdje je 1995. bila baza pripadnika mirovnih snaga UN, sada počivaju posmrtni ostaci 6751 žrtve genocida.

  • +12
Obitelji obilaze posmrtne ostatke žrtava genocida prije sahrane u Srebrenici Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic