POD UDARIMA BURE

U maloj općini Kršan šteta preko 18 milijuna kuna

28.02.2012 u 17:24

Bionic
Reading

Župan Ivan Jakovčić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Općine Kršan, gdje su uslijed nedavnog olujnog vjetra i jakih udara bure stradale poljoprivredne kulture. Naime, na zasijanim poljoprivrednim površinama u potpunosti su uništene kulture ozime pšenice, ječma, ljuljema i lucerne

Naime, prema prvoj procjeni, koju je sačinilo Općinskog povjerenstvo u suradnji sa stalnim sudskim vještakom gospodarske struke nakon obilaska poljoprivrednih kultura, šteta se procjenjuje na 18.195.887,05 kuna. Proračun Općine Kršan za 2011. godinu ostvaren je u iznosu od 19.731.448,94 kuna, čime je udovoljeno uvjetu da ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinica lokalne samouprave za prethodnu godinu.

Podsjetimo, područje Općine Kršan je krajem siječnja i početkom veljače zahvatila jaka bura s veoma jakim do orkanskim udarima koja je u većoj mjeri uništila poljoprivredne table i zasijane ozime ratarske i krmne kulture. Orkanski udari bure dizali su gornji površinski sloj zemlje sa sjemenom i gnojivom zasijanih kultura te stvarali oblike prašine na čitavom području Čepićkog polja. S poljoprivrednih tabli skinut je gornji sjetveni sloj zemlje visine od 10 do 20 cm.

Kako se navodi u izvješću o šteti od elementarne nepogode, svi odvodni kanali, kao i unutarnji kanali – škorline zatrpani su zemljom, te su u potpunosti onesposobljeni za protok i odvod vode. Budući je u tom vremenskom periodu Čepićko polje bilo suho, jer su tijekom jeseni padale minimalne količine oborina, to je pogodovalo uništenju površinskog sloja zemlje na poljoprivrednim parcelama.

'Prema iskazu predstavnika Hrvatskih voda, na području brane Letaj i Čepićkog polja tijekom prošle godine palo je ukupno 727,7 litara po četvornom metru, što iznosi 60,6 posto višegodišnjeg prosjeka. Usporedbe radi tijekom 2010. godine palo je ukupno 1.700 litara po četvornom metru. Na tako suhoj zemlji bura je učinila ogromnu štetu i lako odnosila površinski sloj zemlje s parcela, pa će za čišćenje i saniranje kanala biti potrebno više godina rada uz velika ulaganja, kako bi se sve vratilo u prvobitno stanje', zaključuje načelnik Općine Kršan Valdi Runko