SLAB ODAZIV

U Ljubljani skupovi za i protiv migranata

25.09.2015 u 21:31

Bionic
Reading

U Ljubljani su u petak istodobno održana dva skupa o migrantskoj krizi u Europi, od kojih se na jednom tražilo da se Europa obrani od muslimanskih migranata jer bi to moglo izmijeniti njen identitet, dok se na drugom tražilo da Europska unija otvori svoje granice i pokaže više razumijenja za migrante.

Na poziv skupine organizirane preko Facebooka pred slovenskim parlamentom okupilo se oko 300 prosvjednika protiv doseljavanja muslimana u Europu.

Zahtijevali su da u slučaju novog migrantskog vala Slovenija na granicu s Hrvatskom angažira vojsku i da je potpuno zatvori, uz parole da migranti ugrožavaju tradicionalni način života i kulturni identitet koji imaju Slovenci, te da umjesto imigracije s bliskog Istoka problem treba riješiti na izvorištu i zaustaviti rat u Siriji.

Skup pristaša ekstremne desnice završen je bez incidenata i njihova kontakta sa skupom suprotnog sadržaja koji je u isto vrijeme održan na Prešernovom trgu, samo nekoliko stotina metara dalje, a koji je organizirala "Antirasistička liga" čiji aktivisti su za otvaranje europskih granica za migrante.

Na potonjem skupu također je bilo oko 300 ljudi, makar su organizatori najavljivali veći broj. Najavljeno je da će se aktivisti i dobrovoljci Antirasističke lige u subotu uputiti prema Hrvatskoj i pomoći hrvatskim vlastima u zbrinjavanju velikog broja migranata koji su proteklih dana dolazili iz Srbije.