traže se narkotici

U ljekarnama sve više krivotvorenih recepata

18.02.2019 u 21:09

Bionic
Reading

U ljekarnama sve je više krivotvorenih recepata, godišnje tristotinjak. Ilegalnim putem pacijenti najčešće pokušavaju doći do tableta za smirenje, narkotika, ali i onih za erektilnu disfunkciju. U posljednjih 18 dana pacijenti su krivotvorili recepte čak 5 liječnika.

Riječkoj doktorici Branislavi Popović prije mjesec dana provaljeno je u ordinaciju i ostala je bez pečata. Ubrzo je stigao poziv iz ljekarne gdje su uočili krivotvoreni recept, javlja HRT.

U Ljekarni u Županji pacijentica je do narkotika pokušala doći dva dana zaredom. Krivotvorila je recepte dviju liječnica. Ljekarnici surađuju s liječnicima ali i policijom, no problem je nemoguće riješiti bez podrške HZZO-a i ministarstva zdravstva

'Kako nam je digitalizaicja donijela problem tako nam može donijeti i rješenje. Predložili smo da svi privatni recepti koje ne pokriva HZZO budu u e-obliku. Imamo CES koji je jako dobar gdje bi mogli imati recepte s određenim brojem trajanja, kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. Recepti se sve češće krivotvore, no ni napadi na ljekarnike nisu rijetkost.