44 dana bez novozaraženih

U Lici više nitko nije u izolaciji, svi ozdravili

01.06.2020 u 15:35

Bionic
Reading

Od ponedjeljka u Ličko-senjskoj županiji više nitko nije u samoizolaciji, svi zaraženi su ozdravili, a već 44 dana nije zabilježen ni jedan slučaj oboljelih

Ta je županija među prvima u Hrvatskoj uvodila mjeru samoizolacije, jer su u veljači u Senju vjetroelektrane gradili radnici pristigli iz Kine, te je od 6. veljače do danas kroz mjeru samoizolacije prošlo ukupno 869 domaćih i stranih osoba.

Epidemiolog Ivan Stanić izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo što se epidemija savladala, te je rekao da smo za mogući novi val sada spremniji, iako nitko ne zna kako će se virus ponašati, hoće li nestati, biti blaži ili će se vratiti jači.

'Znamo da kolektivni imunitet nije razvijen, da rizik od obolijevanja postoji i u ljetnoj turističkoj sezoni, ali je vjerojatnost veća za jesen, no sad smo spremniji, nekako smo utabali teren i znamo koje mjere daju ploda, koje se moraju uvesti odmah, koje mogu pričekati i slično', rekao je Stanić.

Stanić je jedan od rijetkih naših epidemiologa koji su na svom terenu morali organizirati i strogu karantenu, onu na Udbini. Ukupno su u toj županiji od covida-19 oboljele 22 osobe, te je 21 osoba izliječena, a jedna je Udbinjanka umrla.

Stanić je u izjavi za Hinu napravio rekapitulaciju. Zaraza se najprije pojavila u Senju, no mladić se zarazio u Austriji. Zatim se razbolio bračni par u Novalji, s tim da je supruga donijela zarazu s avionskog leta iz Turske.

U Udbini je oboljelo 14 osoba, ali je ostalo nerazjašnjeno odakle je zaraza došla. Postoji mogućnost da je zarazu iz jedne zagrebačke bolnice donijela žena koja je jedina umrla osoba u ovoj županiji od te bolesti. Moguće je također da je zarazu iz Zagreba donijelo jedno od troje Udbinjana koji su se nakon potresa vratili iz Zagreba. Zbog slijeda obolijevanja, moguće je i da je virus došao iz Italije preko nekoliko radnika drvne industrije.

Iako se u početku nije znalo, sada je poznato tko je zarazio starijeg Koreničana, koji je potom zarazio četvero članova svoje obitelji, uključujući i dvoje djece.

Njegova je snaha spremala sobu u jednom apartmanu gdje je odsjeo pacijent iz druge županije, te se utvrdilo da je on zarazan bio u prolazu kroz Korenicu, bolest mu je potvrđena naknadno, no svi su oni sada dobro, rekao je Stanić.