ISTRAŽIVANJE OTKRIVA

U Kini je zagađeno čak 16 posto tla!

17.04.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Nacionalno istraživanje pokazalo je da 16 posto kineskog tla sadrži veće razine onečišćenja od dopuštenih, objavilo je u četvrtak ministarstvo zaštite okoliša

Kina svim silama nastoji umanjiti utjecaj ubrzane industrijalizacije i urbanizacije na opskrbu hranom, a cilj joj je održati samodostatnost i smanjiti ovisnost o uvozu hrane uslijed rastuće potražnje.

Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je na svojoj internetskoj stranici da su uzorci za istraživanje kvalitete tla uzeti s područja od 6,3 milijuna četvornih kilometara, odnosno s dvije trećine tla u zemlji.

'Istraživanje je pokazalo da ne možemo biti optimistični u vezi sa stanjem tla u zemlji', kažu u ministarstvu.

'Neke regije su jako onečišćene, kvaliteta nekih obradivih površina je zabrinjavajuća, a postoji i problem industrijskog otpada', dodaju dužnosnici.

Istraživanje je pokazalo da je 82,8 posto onečišćenih uzoraka sadržavalo anorganske otrove, uključujući kadmij, živu, arsen, krom i olovo.

Kina je prošlog tjedna objavila pokretanje pilot projekta za uklanjanje teških metala iz tla u pokrajini Hunan, poprištu prošlogodišnjeg skandala vezanog uz kontaminaciju riže.