pročišćavanje otpadnih voda

U Karlovcu isprobavaju velebno postrojenje za solarno sušenje mulja, obloženo je posebnom folijom kakva natkriva Allianz Arenu

20.01.2023 u 19:59

Bionic
Reading

U Karlovcu je s probnim radom počelo postrojenje za solarno sušenje mulja, vrijedno dva milijuna kuna, sufinancirano 68 posto iz Kohezijskog fonda Europske unije

Postrojenje za solarno sušenje mulja izgrađeno je na lokaciji pročistača otpadnih voda u Gornjem Mekušju u sklopu projekta „Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac- Duga Resa“. Idejni projekt traje od 2016. godine, a osnovna namjena je da mulj i dalje ostaje nusprodukt pročišćavanja otpadnih voda, ali donosi uštede u odlaganju i zbrinjavanju.

Direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica je podsjetila danas kako je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda izgrađen u sklopu takozvanog ISPA projekta, da je bio prvi komunalni projekt u Hrvatskoj sufinanciran novcem EU i da se stoga već dva desetljeća u Karlovcu pročišćavaju otpadne vode i tako čuvaju rijeke i okoliš. Dodala je da su izgradnja i rekonstrukcija vodovodne i odvodne mreže koja se upravo odvija nastavak tog prvog projekta.

Voditelj uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dario Štefanac je pojasnio da će se solarnim sušenjem mulja njegov volumen smanjiti tri do četiri puta, a time i troškovi njegova zbrinjavanja. Rekao je da se postrojenje sastoji od dvije hale, svaka je dimenzije 84 puta 12 metara, kapacitet je 250 tona mulja mjesečno, odnosno na godinu tri tisuće tona. Istaknuo je i kako je to jedino takvo postrojenje obloženo posebnom vrstom folije, istom kakva natkriva stadion Allianz arenu u Münchenu. Osvrnuo se i na drugu fazu, odnosno novi investicijski ciklus rekavši kako je mulj izuzetno zanimljiv s aspekta dobivanja električne i toplinske energije, te izrađuju studiju koja će im s tim u vezi dati daljnje smjernice.

Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je važnost ulaganja u zbrinjavanje mulja, odnosno zbrinjavanja otpada naglasivši da je to što se Karlovca tiče, ulaganje u budućnost. "Da 2011. godine nije pokrenut projekt pročistača otpadnih voda u Gornjem Mekušju mnogi industrijski i poslovni subjekti u Karlovcu ne bi radili, jer ne bi ispunjavali osnovne uvjete zaštite okoliša, izjavio je gradonačelnik.