pretrage staju

U jednoj bolnici preko ljeta na magnetnu rezonancu nije naručen ni jedan pacijent

22.06.2023 u 10:25

Bionic
Reading

Ljeti mnoge službe koje nisu vezane uz turizam uspore pa se često i zdravstvene pretrage nastoje obaviti prije ili nakon ljeta. Međutim, u nekim ustanovama dio postupaka tijekom ljeta potpuno se obustavlja, piše u četvrtak Večernji list.

Ako je suditi prema podacima iz centralnog informacijskog sustava, u jednoj bolnici od 28. lipnja do 6. rujna nijedan pacijent nije naručen na MR hipofize. Kao što nitko nije naručen ni na MR mozga s angiografijom mozga od 28. lipnja do 4. rujna.

Nijedan pacijent nije naručen ni na CT cervikalne kralježnice od 26. lipnja do 2. kolovoza, a holter EKG nakon 29. lipnja nitko ne može dobiti sve do 9. kolovoza, kada se narudžbe nastavljaju. U jednom KBC-u za MR abdomena nema nijednog naručenog pacijenta između 30. lipnja i 28. srpnja, gotovo tijekom cijelog srpnja.

Više od 400 termina tijekom ljeta nije iskorišteno, odnosno nitko na njih nije naručen u velikom broju zdravstvenih ustanova, izbrojili su u Ministarstvu zdravstva prateći podatke u centralnom sustavu.

  • +2
Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Takva je situacija za pojedine postupke u većini bolnica i domova zdravlja pa tako i u svih pet KBC-a (Zagreb, Sestre milosrdnice, Split, Rijeka, Osijek), u kliničkim bolnicama Dubrava, Merkur, Sv. Duh, općim bolnicama u Zadru, Šibeniku, Bjelovaru, Puli, Karlovcu, Ogulinu, Varaždinu, S. Brodu, N. Gradiški, Sisku, Bjelovaru, Dubrovniku, Gospiću...

Vili Beroš od ravnatelja je zatražio da hitno korigiraju ove praznine u listama čekanja, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.