ALEKSANDAR VUČIĆ

'U Jasenovcu su pokušali istrijebiti Srbe, zatrti ćirilicu i srpsko sjeme'

19.04.2015 u 15:44

Bionic
Reading

U Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve logora Jasenovac. 'Tišina se najglasnije čuje u Jasenovcu', poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. 'Sloboda je najskuplja riječ u srpskom jeziku', rekao je predsjednik RS Milorad Dodik, prenosi RTS

'Jasenovac je najstrašnije stratište i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor iskrenim praštanjem', rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić dodavši da je to potez koji zahtijeva svijest, ali i hrabar potez koji moramo učiniti svi zajedno, prenosi RTS

Vučić je na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac, na spomen obilježju u Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj, poručio da 'na tom mjestu jasno srpski narod kaže da ne pristaje na smrt, da će čuvati svoju otadžbinu i rod i da će se boriti za život, bez želje da se ikada sveti, ali i da nikada neće zaboraviti'.

'Ovdje je mračna strana ljudske vrste ispisala svoje najstrašnije stranice', naglasio je Vučić dodajući da su tu pokušali 'istrijebiti Srbe, zatrti ćirilično pismo, srpsko sjeme, bez milosti i grižnje savjeti'.

'Mržnja koja je gradila Jasenovac i Gradinu je strašna, tuga koju izaziva je strašna, a čak i oprostiti ovdje je strašno - moramo i možemo, ali je strašno. Stoga ovdje možemo samo dvije stvari uraditi. Prva je da pognemo glavu, da je spustimo u položaj onih koji je nisu spuštali ni pred klanje, da odamo počast i pokažemo da se sami kajemo pred svakim zločinom koji je počinila naša vrsta, koja se zove čovjek, ponekad bez ikakvog razloga, a poslije da podignemo glavu visoko i kažemo: vi krvnici ste uradili svoj posao, ali slabo, mi smo opstali i živimo. Živi Srbija, živi Republika Srpska', naglasio je Vučić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je iz Donje Gradine da takav zločin nije viđen na ovim prostorima - ni prije, ni poslije.

Zato, dodao je, 'Jasenovac ostaje kao svjedok vremena da jedna fašistička tvorevina, NDH svojom ideologijom i nastojanjem da Srbe ukloni s ovih prostora, nije oklijevala da to učini ni prema djeci, koje je ubijeno preko 20.000'.