bacili kute na tlo

U Italiji tisuće liječnika na prosvjedima traže zdravstvenu reformu

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 29.05.2020 17:35
  • Objavljeno 29.05.2020 u 17:35
tportal

Izvor: EPA / Autor: GIUSEPPE LAMI

Više tisuća liječnika i studenata medicine prosvjedovali su u petak u cijeloj Italiji tražeći reformu obrazovanja u tom sektoru, posebice veći broj stipendija za specijalizacije.

Stotinjak mladih liječnika opće prakse i studenata okupljenih u Milanu bacili su svoje bijele kute na tlo.

Neki su nosili transparente s natpisom " Bez liječnika preostaju samo čuda" i "Tko će vas sutra liječiti?'" Identičan prizor se odvijao u Rimu, pred parlamentom. "Bez stručnjaka, sustav se urušava", "Bez stručnjaka, liječit će vas ministri", pisalo je na njihovim transparentima.

Prosvjed je organiziran u 21 talijanskom gradu, među kojima u Napulju, Bologni, Genovi, Torinu, Firenzi i Palermu. Mladi liječnici i studenti posljednje godine studija su dali ogroman doprinos tijekom pandemije covida-19 i oni traže bolje vrednovanje njihovog rada.

"Krenimo s podatkom da će do 2025. više od 60 posto naših kolega specijalista i liječnika opće prakse otići u mirovinu. S obzirom na trenutačnu zdravstvenu situaciju, neće biti dosta osoblja da ih zamijeni. Pravo na njegu i zdravlje svih građana bit će ugroženo", ističe se u priopćenju organizatora.

"Više ne prihvaćamo da nas nazvaju herojima, jer liječenje je za naš životni izbor. Ne želimo da nam plješću, samo želimo da se priznaju naša prava", zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!