liječili ih terapijom za ebolu

U Italiji 424 zaraženih koronavirusom, tri pacijenta izliječena

26.02.2020 u 22:07

Bionic
Reading

Italija, u kojoj je dosad umrlo 12 ljudi u epidemiji koronavirusa, objavila je u srijedu navečer da je u zemlji ukupno 424 osoba zaraženo, prema podacima Civilne zaštite koje prenose svjetske novinske agencije.

Novi podaci šefa Civilne zaštite Angela Borellija ne sadrže informacije o smrtnim ishodima, ali precizira da su tri pacijenta u potpunosti ozdravila.

Riječ je o tri pacijenta liječena u Rimu od početka veljače - par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

"Tri pacijenta koji su bili pozitivni na koronavirus su izliječeni. To je poruka Talijanima da je bolest izlječiva", rekao je Francesco Vaia, direktor talijanske referentne bolnice za zarazne bolesti Spalanzani u Rimu.

Bolnica je u liječenju koristila antivirusnu eksperimentalnu terapiju, precizirao je. Liječnici su eksperimentirali s antiviralnim agensima i lijekovima koji se koriste protiv virusa ebole.

Samo 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi, istaknuo je Borelli.

Od petka je provedeno 9687 testiranja i manje od 4 posto je bilo pozitivno, navodi Civilna zaštita. Testirane su osobe sa simptomima i one koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama, precizirao je Borelli.

Najpogođenija je Lombardija, gospodarsko središte zemlje gdje ima 258 slučajeva oboljenja, među kojima prvi puta i četvero djece (u dobi od 4 godine, dvoje 10-godišnjaka i jedan 15-godišnjak) koji imaju blage simptome.

Osamnaest karabinjera iz Codogna od srijede je u izolaciji zbog mjera opreza jer su bili na oproštajnom susretu s kolegom koji je zaražen. Codogno i devet gradova Veneta su pod karantenom nakon hospitalizacije 38-godišnjeg "nultog pacijenta", uz kojeg se povezuje većina slučajeva u Lombardiji.

U Venetu je zaražena 71 osoba i tamo je u petak zabilježen prvi smrtni slučaj te bolesti.

Tri osobe izliječene su u Laciju i one nisu povezane s epidemijom na sjeveru zemlje.

  • +20
Koronavirus diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

Situacija s koronavirusom u drugim europskim zemljama

U Francuskoj ima 18 oboljelih i dvije osobe su preminule. Osamnaesti slučaj je zabilježen u srijedu navečer, a radi se o supruzi pacijenta hospitaliziranog u Annecyju. Francuska je pozvala svoje državljane da odgode putovanja na sjever Italije, dok učenici koji se vraćaju iz Kine, Singapura, Južne Koreje i talijanskih Lombardije i Veneta ne smiju po povratku 14 dana izlaziti iz  kuće.

U Grčkoj je u srijedu zabilježen prvi slučaj, a radi se o 38-godišnjoj ženi koja je nedavno putovala u sjevernu Italiju. Vlada je u srijedu usvojila odredbu koja predviđa privremenu zabranu kretanja u i iz zemalja zahvaćenih epidemijom kao i zatvaranje škola i dvorana.

U Austriji su oboljeli jedna mlada žena koja je radila na recepciji hotela u Innsbrucku i njezin partner nakon čega je u karantenu stavljeno 12 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s njima. 

Norveška i Sjeverna Makedonija prijavile su prvi slučaj koronavirusau svojim zemljama, a Švedska i Finska drugi.

Velika Britanija, u kojoj je 13 osoba pozitivno na Covid-19, počela je provoditi nasumična testiranja na pacijentima koji imaju simptome nalik gripi u sklopu sustava ranog uzbunjivanja u slučaju širenja epidemije.