ima iznimki

U Istri od danas na snazi redukcija vode, pogledajte na što se ne smije trošiti i koje su kazne

18.07.2022 u 08:00

Bionic
Reading

U Istri je od ponedjeljka na snazi restrikcija vode prvog stupnja, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice

Odlučeno je to u petak u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima vodovoda uz napomenu kako se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana.

"Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere", rekao je u petak u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić.

  • +2
Pranje automobila u autopraonicama više neće biti moguće Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Miletić je pozvao sve građane i poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu jer, kako je rekao, "svatko od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju".

Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije.

Ovakva odluka bila je donesena i 23. srpnja 2012., a tada je uključivala i poljoprivrednike, što sad ipak, unatoč prvobitnim najavama, nije slučaj.