DRUŠTVO NOVINARA SLOVENIJE

U interesu javnosti je odgovoriti na pitanja hrvatskih novinara

15.08.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Predsjednik Društva novinara Slovenije (DNS) Matija Stepišnik ocjenjuje da je predsjednik slovenske vlade Miro Cerar na novinarskoj konferenciji u četvrtak u Ljubljani u interesu javnosti mogao odgovoriti i na poneko pitanje hrvatskih novinara, a ne samo na pitanja dvoje novinara slovenskih televizija, što bi bilo u interesu javnosti, ali je dodao da su ga u uredu slovenskog premijera uvjerili kako u izboru novinara koji će premijeru postaviti pitanja o arbitražnom postupku s Hrvatskom nije bilo selekcije prema nacionalnosti.

Na molbu Hine da ocijeni opravdanost priopćenja Hrvatskog novinarskog društva koje je ocijenilo da to što Cerar nije želio odgovarati na unaprijed najavljena pitanja predstavlja napad na javni interes, te kako na to gleda slovenska novinarska struka, Stepišnik je naveo da je istražio sve relevantne okolnosti sporne konferencije za novinare u Ljubljani, kako u kontaktu s uredom premijera tako i u razgovoru s nekim svojim kolegama.

On tvrdi da su mu vladini službenici kazali kako je odluka da se premijeru mogu postaviti samo dva novinarska pitanja bila donijeta unaprijed, da nacionalnost novinara pri odluci tko će ih postaviti nije imala nikakvu ulogu, a osobno ocjenjuje da bi suprotna praksa bila izrazito sporna i nedemokratska.

"U svakom slučaju mogu reći da bi bilo mnogo bolje da je predsjednik vlade odgovorio na više pitanja. Postavljanje pitanja o arbitražnom postupku u nespornom je interesu javnosti jer se tu pojavljuje mnogo špekulacija, poluinformacija, insinuacija itd", kazao je Stepišnik za Hinu, dodavši da bi se to moglo izbjeći u javnom interesu većom otvorenošću političara prema javnosti.


"Ubuduće od nositelja vlasti u takvim slučajevima očekujem veći stupanj transparentnosti i otvorenosti. Na taj bi način novinarima omogućili da svoj rad obave maksimalno profesionalno i u interesu javnosti, u skladu s pravom javnosti na točnu informaciju. To se od odgovornih predstavnika vlasti u demokratskim državama i očekuje", naveo je predsjednik slovenskog društva novinara.

Cerarov ured u četvrtak je odbacio kritike Hrvatskog novinarskog društva kao neopravdane, navevši da je konferencija za novinare o kojoj je riječ bila organizirana u skladu s pravilima struke, da se hrvatski novinari nisu diskriminirali i da je Cerarova cjelovita izjava na stanovit način obuhvatila i pitanja koja su željeli postaviti.

Po ocjeni Cerarova ureda njegov je nastup na konferenciji za novinare uvažio i činjenicu da se arbitražni proces dok traje ne smije ugroziti izjavama ili postupcima koji bi arbitražu doveli u pitanje ili uznemirili javnost u obje države.