javnost mora biti informirana

U ime obitelji zatražila uvid u spis o posvojanju i udomljavanju gay parova: To je protivno najboljem interesu djeteta

27.09.2018 u 14:47

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji priopćila je u četvrtak kako je u dva slučaja u kojima homoseksualni parovi žele posvajati ili udomiti djecu zatražila da joj se bez navođenja osobnih podataka omogući uvid u sudski spis ta dva predmeta jer drže da zainteresirana javnost ima pravo znati činjenice o tim slučajevima, a hrvatska javnost biti informirana o pokušajima da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje ili posvajanje djece

"Hrvatska javnost i građani imaju pravo biti cjelovito informirani o pokušajima da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje ili posvajanje djece, što je protivno najboljem interesu djeteta te Ustavu i volji hrvatskih građana jasno izraženoj na građanskom referendumu o braku", tvrdi U ime obitelji.

"U najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a onda, ako to nije moguće, u zajednici koja je najsličnija onoj u kojoj dijete i dolazi na svijet. Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići ustav i zakone koji štite pravo djeteta da raste uz oca i majku, odnosno u zajednici koja je tome najsličnija", stoji u priopćenju.

Udruga Dugine obitelji, koja okuplja LGBT osobe koje su roditelji ili to žele postati, izvijestila je u srijedu kako je udruga U ime obitelji početkom rujna putem odvjetnika podnijela zahtjev za uvid u spis privatne tužbe jednog istospolnog para u Zagrebu, kao zainteresirana strana na strani tuženika tj. države.

  • +23
Željka Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Upravni sud odbio je taj zahtjev jer U ime obitelji nije stranka u postupku, nije ni tužitelj, ni tuženik niti zainteresirana osoba, a odluka suda u ovom slučaju nema učinak na prava i pravne interese udruge.