suđenje bandiću

Miro Laco o aferi štandovi: Nije to bila financijska potporu Željki Markić

13.09.2018 u 15:21

Bionic
Reading

Pročelnik ureda zagrebačkog gradonačelnika Miro Laco posvjedočio je na suđenju svom šefu Milanu Bandiću da pokroviteljstvo nad akcijom inicijative U ime obitelji, zbog čega je Bandić optužen da je Zagreb oštetio za više od 300.000 kuna, nije obuhvaćalo financijsku potporu

Laco je na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak kazao da je zaključak o pokroviteljstvu nad akcijom udruge Željke Markić osobno potpisao, no kada mu je pokazan dokument prisjetio se da je zaključak ipak potpisao gradonačelnik, a on tek raniji prijedlog zaključka.

Posvjedočio je i da je bio uključen u puštanje radijskih spotova kojima se građane pozivalo da se potpišu za izmjenu izbornog sustava, jer je i sam podržavo preferencijalno glasovanje, odnosno inicijativu udruge U ime obitelji.

Iako je potvrdio da zaključak o pokroviteljstvu nije podrazumijevao novčanu pomoć kazao je da se drugačiji zaključak mogao donijeti naknadno, što se 'radilo na dnevnoj bazi'.

Da grad spomenutim zaključkom o pokroviteljstvu nije odlučio o financijskog potpori udruzi potvrdile su i ranije ispitane službenice gradonačelnikova ureda. No, na sudu se nije pojavila Bandićeva privremena nasljednica Sandra Švaljek, koja je po ranijim svjedočenjima, odbila platiti račune što im je dostavila udruga U ime obitelji dok se Bandić nalazio u istražnom zatvoru.

  • +4
Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i drugima u aferi Štandovi Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uskoka Bandića u 'aferi štandovi' tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.