OPAČIĆ OŠTRO UZVRATILA MARKIĆ

'U ime obitelji su unazadili Hrvatsku, dalje ne damo'

03.12.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić poručila je Željki Markić da neće biti preispitivanja predloženog zakona o životnom partnerstvu, koji će istospolnim zajednicama omogućiti slična prava kao i bračnim, a koji će vladajuća koalicija izglasati najvjerojatnije do kraja siječnja

Na temelju spomenutog zakona o životnom partnerstvu o kojemu do 6. prosinca traje javna rasprava, istospolni parovi neće moći posvajati djecu, ali će im biti omogućeno skrbništvo. Omogućavanje skrbništva nad djecom korak je dalje u odnosu na ono što su istospolne zajednice dosad imale.

Nakon što je istureno lice inicijative U ime obitelji Željka Markić u izjavi za Media servis zatražila izmjenu tog zakonskog prijedloga o životnom partnerstvu, ministrica joj je hladno poručila da neće biti nikakvog preispitivanja tog zakona, jer vladajući u Saboru imaju dovoljno ruku za izglasavanje tog zakona.

Milanka Opačić za tportal je istaknula kako inicijativa U ime obitelji očekivano počinje pokazivati svoje pravo lice.

'Iako su najavljivali da uvrštavanjem konstatacije da je brak zajednica muškarca i žene u Ustav ne žele ograničiti ničija prava i samo zaštititi instituciju braka, najnovije izjave Željke Markić sugeriraju upravo suprotno', kazala je ministrica socijalne politike i mladih.

Smatra da je cilj Markić i ekipe očito bio isključiti jednu manjinu, onemogućiti im da u životnom partnerstvu ostvare prava koja imaju partneri u braku. U ostvarenju tog cilja, dodaje Opačić, 'Željka Markić nastavlja obmanjivati javnost i podgrijavati homofobnu atmosferu neistinom da Zakon o životnom partnerstvu na mala vrata promovira mogućnost homoseksualnim parovima da posvajaju djecu, iako u Nacrtu Zakona jasno stoji da tako registrirani parovi neće moći posvajati djecu'.

Ministrica Opačić pojašnjava da nikako ne smatra da bi homoseksualni roditelji bili lošiji od heteroseksualnih, već da ne želi djecu u ovoj netolerantnoj i često homofobnoj sredini izložiti traumama.

'Mislim da je inicijativa U ime obitelji dovoljno vratila Hrvatsku unatrag i da daljnji koraci unatrag neće proći. Da je tome tako, garantira i mišljenje Ustavnog suda o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka u kojem se kaže da dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva', poručila je Opačić.