VOLONTERI 'ODRADILI' ZA 20 MIL. KUNA

'U ime obitelji' objavili iznos donacija, ali ne i donatore

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.11.2013 17:04
  • Objavljeno 26.11.2013 u 13:09
brošure za referendum o braku u crkama u ime obitelji

brošure za referendum o braku u crkama u ime obitelji

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Građanska inicijativa U ime obitelji izvijestila je kako je primila 164.659 kuna do 16. lipnja, dok je od tada do danas uplaćeno 231.654 kuna

Kada govorimo o donacijama prije 16. lipnja, polovinu tih sredstava donirale tvrtke, 26 posto fizičke osobe, a 24 posto vjerske zajednice. U strukturi drugog dijela donatora je 70 posto fizičkih osoba, 30 posto pravnih. Za sve financijske aktivnosti 'U ime obitelji' Ministarstvu financija podnesena su sva potrebna financijska izvješća.

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' prihvatit će preporuku Državnog izbornog povjerenstva i objaviti 24 sata prije dana održavanja referenduma informacije o svim ukupno prikupljenim sredstvima, kažu.

Pitaju se hoće li DIP zatražiti financijsko izvješće i od onih koji su najangažiraniji u 'anti-referendumskoj kampanji; Vlade RH, političkih stranaka, EuropaPress Holdinga, HRT-a i svih provladinih udruga koje provode anti-kampanju'. 'Još uvijek čekamo odgovor na koji bi način Državno izborno povjerenstvo, ukoliko Građanska inicijativa 'U ime obitelji' objavi sve pravne i fizičke osobe koje su inicijativu podržale financijski, zaštitilo te osobe od mobbinga, prijetnji i napada kakvom su do sada bile izložene osobe koje su javno podržale inicijativu', kažu.

Podsjećaju na sllučaj Blanke Vlašić koja je bila napadana nakon što je javno podržala inicijativu te je od njezinih sponzora traženo je da joj prekinu ugovore. 'Sada se vrši pritisak na pravne osobe, nazivaju se njihovi poslovni partneri i prijeti im se jer se usuđuju reći da je brak zajednica između žene i muškarca', zaključuju.

Zahvaljuju se udruzi Građani odlučuju koja je 'na samom početku svog djelovanja, izašla u susret Građanskoj inicijativi i osigurala tehničke uvjete za primanje donacija'.  Napominju kako su volonteri inicijative U ime obitelji 'osmišljavanje inicijative, kreirali vizualni identitet i grafički dizajn, pružali informatičku podršku, komunicirali s javnošću i brinuli za odnose s medijima, pružali stručnu pravna pomoć, vodili i koordinirali projekte, pružali logističku podršku i koordinaciju'. Njihov rad procjenjuju na oko 750 tisuća kuna.

No najviše su radili volonteri koji su prikupljali potpise za referendum. Oni su inicijativi darovali '600.000 radnih sati koji, pomnoženi satnicom prosječne plaće u RH, odgovaraju vrijednosti od oko 19 milijuna i 200.000 kuna'.

'U pobrojane donacije i vrijednost volontiranja nisu uračunati brojni drugi troškovi koje su na sebe, u ovim teškim ekonomskim vremenima, preuzeli volonteri, koordinatori i podupiratelji građanske inicijative U ime obitelji, poput telefonskih i internetskih troškova, troškova fotokopiranja, plaćanja pristojbi u nekim komunalnim uredima, tiskanja letaka i plakata koje su mogli preuzeti s internetske stranice U ime obitelji, tiskanja majica s logom inicijative, troškova benzina i putovanja i mnogih drugih troškova – sve ih ovdje ne možemo pobrojati. Ujedno, štandove i stolove na mjestima izjašnjavanja građana posudile su brojne trgovine, crkve, kafići, ustupili su ih mnogi gradovi i općine, a i iznajmili su ih i građani osobno', poručuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!