PRIČA IZ BJELOVARA

U HŽ-u mu prodali karte za vlak ukinut u prosincu

17.04.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Na bjelovarskom kolodvoru HŽ-a lokalnom poduzetniku su prodali dvije povratne karte za međunarodni vlak za Budimpeštu ukinut još prije četiri mjeseca

HŽ: Promjena u prometu Venezije nakon što je vozni red otišao u tisak

U očitovanju HŽ holding se ispričava bjelovarskom putniku Goranu Halauku navodeći da je do promjene u prometovanju vlaka Venezia došlo nakon što su materijali za izradu voznog reda već otišli u tisak. Uvjereni su da blagajnik nije imao namjeru pružiti putniku krivu informaciju, što je isprikom i vraćanjem novca i potvrdio. No ipak će provesti istražni postupak kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za ovaj propust. Što se pak cijena voznih karata tiče na relaciji Republika Hrvatska - Mađarska, navode kako za dvosmjerna putovanja imaju popust od čak 60 posto te je stoga cijena povratne karte niža od jednosmjerne. To će, pak, obradovati sve koji vlakom putuju u Mađarsku, jer će ubuduće koristiti samo povratne karte.

'Kako su mi mogli prodati karte za vlak koji uopće ne postoji?' pitao se Goran Halauk, poznati bjelovarski poduzetnik, tražeći suvislo objašnjenje za neugodno iskustvo koje je prošlog tjedna doživio od Hrvatskih željeznica i zbog kojeg je bio prisiljen na nesvakidašnje putešestvije. Naime, zahvaljujući nevjerojatnom propustu umalo je zakasnio na zrakoplov u Budimpešti iz koje je imao rezerviran let za Rigu, latvijsku prijestolnicu u kojoj je trebao obaviti već dogovoreni posao.

'Došao sam u utorak na bjelovarski kolodvor i tražio da mi kažu kakve su veze za Budimpeštu u koju sam trebao stići u prijepodnevnim satima', ispričao je svoju nesvakidašnju priču Halauk.

Kako je zrakoplov za Rigu s budimpeštanskog aerodroma polijetao u 14 sati, bio je zadovoljan kada je od djelatnika na blagajni doznao da postoji vlak koji iz Zagreba kreće ujutro u 4,42 te preko Križevaca i Koprivnice u Budimpeštu stiže u 10,54 sati.

Karta u jednom smjeru stajala je 210 kuna, a povratna teško razumljivih 192 kune. Čudeći se toj logici, uzeo je dvije povratne i sutra ujutro zajedno s prijateljem s kojim je planirao put zaputio se automobilom u Koprivnicu.

Vlak je stigao u najavljeno vrijeme i oni su se ukrcali ne sluteći da će samo koju minutu kasnije čuti nevjerojatnu informaciju.

'Pregledavajući naše karte, kondukter nam je rekao da vlak vozi samo do mađarske granice do nekog Gyekenyesa, što nas je šokiralo', prisjećao se Halauk dodajući kako im je još kazao da je taj vlak za Budimpeštu ukinut još prije četiri mjeseca. Nije im preostalo drugo nego izaći već na prvoj stanici i potražiti alternativni prijevoz.

'K'o dva 'Dudeka', izašli smo u Drnju i ostali na livadi gledajući kako vlak odlazi', dodajući da su zatim zvali prijatelja koji ih je automobilom odvezao u Budimpeštu. Na svu sreću stigli su na vrijeme na zrakoplov te sretno sletjeli u Latviju. Premda ni povratak nije bio onakav kakav su planirali, jer su se vraćali preko Beča, ljutnja zbog puta do Drnja nije ih prolazila. U petak na bjelovarskom kolodvoru Halauku je uz ispriku vraćen novac, no nitko mu nije mogao objasniti zašto su mu prodali karte za nepostojeći vlak.