NEOBIČNA ORGANIZACIJA

U Hrvatskoj traje najmasovnije učeničko natjecanje u Europi; 26. veljače dodjela Oskara znanja

17.02.2021 u 15:19

Bionic
Reading

Završni dio školskih natjecanja i smotri, u kojima je od početka sudjelovalo gotovo 100 tisuća učenika, odvija se online i po planu, nakon što su prošlogodišnja natjecanja zbog pandemije odgođena za jesen, rečeno je u srijedu na konferenciji za tisak Agencije za odgoj i obrazovanje.

Radi se o vrlo zahtjevnoj i neobičnoj organizaciji za koju nije bilo puno izbora i sve je organizirano po B i C modelu, rekla je ravnateljica AZOO Dubravka Brezak Stamać i dodala da se radi o najmasovnijem učeničkom natjecanju u Europi.

Organizirano je kroz 36 natjecanja i smotri iz 28 predmeta i predmetnih područja, potpuno je je prilagođeno novim uvjetima i dosada su postignuti izvrsni rezultati, kazala je za natjecanje koje obuhvaća učenike osnovnih i srednjih škola, glazbenih i plesnih škola kao i njihove mentore.

Na županijska natjecanja ušlo je oko 35.000 učenika, a na državna gotovo 3000 učenika. Danas je u tijeku državno natjecanje iz matematike, inače najmasovnije natjecanje iz nekog predmeta, sutra se provodi natjecanje iz njemačkog jezika, a 22. veljače iz geografije.

Online će se održati i dodjela Oskara znanja za 2020. godinu. Svečanost će se odvijati 26. veljače u sjedištu Agencije u Zagrebu, učenici će biti u svojim školama, a dodjela će se emitirati putem youtube kanala te će biti predstavljene priče o više o trideset mladih oskarovaca i njihovih škola.

Skulptura Oskara znanja, rad učenice Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zagreb Chiare Cetušić, pobjednicima će biti dostavljena poštom.

Prošlogodišnje natjecanje održano je tek najesen, pa su učenici osmih razreda ostali bez važnih bodova koji dolaze iz tih izvora.

Toga dana, 26. veljače, bit će predstavljeno ono najljepše što Hrvatska ima, jer to su posebni učenici, kazala je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać i dodala da nagrađeni učenici nastavljaju studije i potom nerijetko postanu istaknuti istraživači sveučilišta diljem Hrvatske i svijeta.

Natjecanje imaju važan učinak na škole i nastavu u cjelini, jer su, s jedne strane rezultat rada mentora, a s druge jačaju ugled škola u koje se žele upisati najbolji učenici, zaključila je Dubravka Brezak Stamać.