POMOGNITE U NJIHOVOM PRONALAŽENJU

U Hrvatskoj se traga za još 2.322 nestale osobe

18.07.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Ažurirani popis nestalih osoba na području Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. predstavljen je danas u 'Knjizi nestalih osoba na području RH', u izdanju hrvatskog Crvenog križa i Ministarstva branitelja, Uprave za zatočene i nestale

Kako možete pomoći?

Iz Uprave pozivaju sve koji svojim informacijama mogu pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba i pronalasku mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica da s punim povjerenjem podijele te informacije s Upravom za zatočene i nestale.

Informacije možete dojaviti na sljedeći način:
- na telefon za anonimne dojave 062/111-111
- telefonom na 01/6169-179 ili telefaksom na 01/615-951
-pismenim putem uz navođenje podataka pošiljatelja ili bez njih na adresu: Uprava za zatočene i nestale, Prisavlje 14, 10.000 Zagreb
- elektroničkom poštom na adresu Ivan.grujic@branitelji.hr
- osobno u prostorijama Uprave za zatočene i nestale.

Iz Uprave jamče da će vaši osobni podaci biti zaštićeni.

Na popisu se i dalje nalaze 2.322 osobe koje su nestale na hrvatskom teritoriju bez obzira na njihovu nacionalnost. Od toga je 1.736 nestalih hrvatskih državljana. Iako je Barbara Hintermann Marclay iz Međunarodnog odbora Crvenog križa rekla da je broj nestalih i tempo kojim se rasvjetljavaju njihove sudbine zadovoljavajući u usporedbi s drugim ratnim sukobima, u dvije godine rasvijetljena je sudbina tek 215 osoba.

Naime, na području Hrvatske Crveni križ registrirao je 6.407 nestalih osoba te je ukupno zatvoreno nešto više od četiri tisuće slučajeva. Od toga je 1.371 osoba pronađena živa, a ostaci 2.664 su pronađeni, identificirani i vraćeni obiteljima. No i dalje se traga za 2.318 nestalih, a još 900 posmrtnih ostataka i dalje čeka identifikaciju, dok više stotina tijela tek treba ekshumirati iz poznatih grobnica.

'Rasvjetljavanje pitanja nestalih osoba je najaktualnije humanitarno pitanje u Hrvatskoj, ali i prioritet u bilateralnim odnosima sa Srbijom', naglasio je ministar branitelja Predrag Matić.

Matić: Neće nas pokolebati marginalne udruge

Istaknuo je da je do sada obilježena 101 masovna grobnica u Hrvatskoj te apelirao na građane da jave bilo kakvu informaciju koja bi pomogla u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba. Pohvalio se da u svemu sudjeluju i Katolička i Pravoslavna crkva, kao i razne udruge.

No na neke, koje nije želio imenovati ni nakon novinarskih pitanja, obrušio se riječima: 'Neće nas pokolebati marginalne udruge i pojedinci koji politiziraju.'

Josipović: U regiji neće biti mira dok se ne pronađu svi nestali

Predsjednik RH Ivo Josipović također je potvrdio da je pitanje nestalih tema na svakom susretu hrvatskih i srpskih vlasti. 'Nije bilo nijednog sastanka na kojem nismo zajedno razgovarali o ovom pitanju i zajedno osjetili tugu i bol obitelji nestalih osoba', rekao je Josipović i istaknuo da svaka osoba, bez obzira kojoj vojnoj formaciji pripadala, zaslužuje dostojanstven grob.

'Puni mir u regiji nastupit će tek kada se bude znala sudbina svih nestalih', zaključio je predsjednik.