AKCIJA 'SPARTAK'

U Hrvatskoj 'pala' droga vrijedna 2 milijuna kn

04.08.2009 u 11:19

Bionic
Reading

U međunarodnoj akciji 'Spartak', koja je na području Republike Hrvatske i Republike Srpske u BiH trajala četiri mjeseca, u Hrvatskoj je zaplijenjeno 5,7 kilograma heroina, nešto više od tri kilograma marihuane (skunk) i 28 grama kokaina, procijenjene vrijednosti od najmanje dva milijuna kuna, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije

ZAGREB/SLAVONSKI BROD - Jučer, završnog dana akcije u Hrvatskoj, na području Slavonskog Broda i Zagreba uhićeno je sedam osoba - četiri hrvatska državljana i tri državljana BiH.

Policija je USKOK-u privela četiri osobe, a kazneno ih je prijavila pet budući da je jedan od organizatora kriminalne skupine uhićen u Banjoj Luci, na području BiH, čiji je državljanin. U BiH je uhićeno 13 osoba.

Policija Republike Srpske zaplijenila je kilogram marihuane, dva kilograma skunka, nešto više od kilograma heroina i manju količinu kokaina, a pregledala je 29 mjesta. Osim droge, hrvatska je policija od osumnjičenika zaplijenila i jedan pištolj marke "Crvena zastava" i više mobitela, od kojih je jedan zazvonio tijekom konferencije za novinare.

Predstavnik MUP-a Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da je svrha akcije bila otkriti kriminalnu skupinu koja je prodavala drogu na širem području Doboja i Hrvatske. Kriminalna skupina drogu je iz BiH krijumčarila u Hrvatsku, rekao je, dodajući da je policija Republike Srpske intenzivno surađivala s hrvatskom policijom.

Načelnik Odjela kriminaliteta droga u hrvatskome Ravnateljstvu policije Dario Dasović također je pohvalio suradnju hrvatske policije s kolegama iz Republike Srpske i dodao da se kriminalistička obrada provodi po novom Zakonu o kaznenom postupku jer je riječ o djelu iz ovlasti USKOK-a.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec rekao je kako to nije prvi put da te dvije policije surađuju. Dodao je da su već izvele mnoge zajedničke akcije te kako hrvatska policija priprema časnike za vezu koje će poslati u susjedne države, što će pridonijeti još boljoj suradnji.