borba protiv siromaštva

U Hrvatskoj čak 10.000 beskućnika, prema europskim standardima života u neodgovarajućim uvjetima

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.10.2021 15:55
  • Objavljeno 08.10.2021 u 15:55
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa najavila je u petak na skupu o beskućništvu u Splitu da će Hrvatska od 2021. do 2027. godine izdvojiti gotovo 20 milijarda kuna u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti

"Nacionalnim planom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine predviđeno je gotovo 20 milijarda kuna", rekla je Pletikosa u Splitu sudjelujući na 15. nacionalnom susretu o beskućništvu.

Po njezinim riječima, taj će novac biti usmjeren na mnoge mjere i usluge koje će se pružati radi suzbijanja siromaštva u Hrvatskoj. Dodala je kako su u sklopu tih mjera i one koje su usmjerene na pomaganje beskućnicima.

"Budući da je beskućništvo na globalnoj razini prepoznato kao rastući problem, u nadolazećem razdoblju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nastavit će sinergijski u suradnji s drugim ključnim dionicima raditi na unaprjeđenju politika usmjerenih zaštiti beskućnika", istaknula je Pletikosa.

Također je rekla kako će se u sljedećem razdoblju beskućnici u "ekstremno zimskim uvjetima" smještati u privremene smještajne kapacitete koja će osiguravati veći gradovi i gradovi središta županija.

Drago Lelas iz splitske udruge MoST izvijestio je kako je trenutačno u Splitu 45 beskućnika od kojih je njih 35 smješteno u prebivalištu, ali desetak teških ovisnika i osoba sa psihičkim poremećajima su na ulici jer odbijaju pomoć.

"U Hrvatskoj je oko 2000 osoba u statusu beskućnika onako kako to zakon definira, a od toga ih je u prebivališta smješteno 400, koliko može primiti svih 14 prebivališta za tu namjenu u Hrvatskoj, a ostali su na ulicama", rekao je Lelas.

Dodao je kako Hrvatska još nije preuzela europsku tipologiju koja se odnosi na beskućnike, a njome su obuhvaćeni i život u neodgovarajućim stambenim uvjetima bez struje i vode u barakama, kamp-kućicama i slično. Po toj tipologiji, istaknuo je Lelas, u Hrvatskoj bi beskućnika bilo oko deset tisuća.

Također je istaknuo da je od početka pandemije u svih 14 prebivališta za beskućnike u Hrvatskoj zabilježen samo jedan slučaj zaraze koronavirusom, i to u zagrebačkom prihvatilištu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!