bitka protiv pandemije

U Hrvatskoj 52 novozaražena od koronavirusa, ukupno 306

23.03.2020 u 09:17

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u ponedjeljak je istaknuto da se bave istovremeno s dvije krizne situacije, borbom protiv koronavirusa i posljedicama potresa kojemu je epicentar bio na širem području Grada Zagreba

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da imamo 52 nova bolesnika, što čini brojku od 306 zaraženih Covidom-19.

Istaknuo je da Klinika za plućne bolesti na Jordanovcu predstavlja određeni rizik nakon nedjeljnog potresa, pa su bolesnici, njih 36, premješteni u KBC Zagreb. Isto je učinjeno s bolesnicima Klinike za ortopediju na Šalati.

Također je kazao da je drugi dio donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sletio u zračnu luku u Zagrebu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je da su zbog potresa dva od tri laboratorija na području Grada Zagreba pretrpjela manja oštećenja pa je došlo do manjeg zastoja u radu. Capak je kazao da je Stožer donio odluku o podizanju rada epidemiološke službe na najvišu moguću razinu - svi epidemiolozi u Hrvatskoj u sklopu javnog zdravstva u trajnoj su pripravnosti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je da će uskoro potpisati odluku o zabrani napuštanja prebivališta građana jer broj zaraženih od koronavirusa i dalje raste pa su nužne ove mjere.

Dozvolu kretanja imat ćemo samo osobe koje se bave poslovima za koje je nužno kretanje između gradova. Njima će se izdavati posebne dozvole koje će izdavati poslodavci. Božinović je apelirao na poslodavce da budu racionalni prilikom izdavanja dozvola.

'Iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta izuzet će se osobe i djelatnosti koje su bitne za promet i kretanje što je nužno za opskrbu područja, dnevne migracije zaposlenih u bitnim službama za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova, sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, izvješćivanje javnosti, dakle novinari, stanovnici koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, zbog vitalnih obiteljskih razloga, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, kao i žurne operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti', nabrojao je Božinović.

Ministar je kazao i da je zabranjen rad tržnica jer se nisu poštivale mjere zaštite od širenja koronavirusa. Upozorio je da će mjere biti i strože ako se postojeće ne budu poštovale i ako ne budu davale rezultate.

src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MXFuLDFBcVEsMA==">

Odgovarajući na pitanja novinara vezana uz napuštanje mjesta prebivališta, ministar je kazao da povratak u mjesto prebivališta neće biti doveden u pitanje. Preporuka je ministra da se ljudi koji su otišli zbog potresa u male sredine na more vrate u Zagreb.

Ministar Beroš kazao je da, što se tiče zdravstvenog stanja bolesnika, nema promjena, a rezultati obdukcije za preminulog Istranina, za kojeg se sumnja da je smrt nastupila zbog koronavirusa, još uvijek nisu stigli.

  • +13
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev