DIJAMANTNI JUBILEJ

U čast kraljice na Temzi 1000 brodica

03.06.2012 u 17:58

Bionic
Reading

U crveno-zlatnoj kraljevskoj barci, kraljica Elizabeta II. je odjevena u bijelo početkom poslijepodneva povela nautičku paradu Temzom koja će potrajati četiri sata i koja je vrhunac proslava njezina dijamanta jubileja

Kraljica Elizabeta II. ovih dana slavi 60 godina na britanskom prijestolju. To je tek druga takva proslava u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon kraljice Viktorije 1897. godine.

Obljetnica Elizabete II. održava se godinu dana nakon vjenčanja princa Williama, Elizabetina unuka i pučanke Kate Middleton kojim je britanska monarhija ojačala popularnost u domovini i svijetu.

Nedavne su ankete potvrdile kraljičinu visoku popularnost unatoč oštroj gospodarskoj krizi i općem padu povjerenja naroda u političku klasu i elitu.

Milijuni Britanaca prkosili su u nedjelju kiši prateći grandioznu paradu 1000 brodica na Temzi. Veliki meštar nautičke svečanosi Adrian Evans je rekao da su 'oni u Velikoj Britaniji prvaci kada se radi o sprečavanju kiše da im pokvari proslavu'

Nautičku povorku predvodi mali parobrod pretvoren u kraljevsku barku u kojoj se nalaze kraljica Elizabeta II., njezin suprug Philip (90) i dvije generacije Windsora, među kojima nasljednik Charles (63) i njegova supruga Camilla, kao i William (29), drugi po redu nasljeđivanja i njegova supruga Kate Middleton.

Organiziran je i 'Big Lunch' na kojem je na objedovalo više od šest milijuna ljudi na sveprisutnim piknicima, od pubova, do Campa Bastiona gdje se nalazi britanski kontingent u Afganistanu i od Picadilly Circusa gdje su bili Charles i Camilla, do Downing Streeta 10 gdje je premijer David Cameron odao počast kraljici i istaknuo da je 'ona veliki izvor snage i stabilnosti sada i za budućnost' i u potpunosti odbacio mogućnost abdikcije ili izravnog prijenosa krune Williamu

Proslave obilježavanja 60 godina na britanskom tronu Elizabete II. završit će u utorak procesijom kočija i pojavom kraljice na balkonu londonske rezidencije.