SREDOZEMNO GROBLJE

U blizini Grčke utopilo se 12 imigranata

15.11.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Dvanaest imigranata, među kojima četvero djece, utopilo se u petak nakon potonuća broda u blizini grčkog otoka, izvijestila je obalna straža, povećavši broj smrtno stradalih koji su tijekom godine pokušali stići do obala zemalja zapadne Europe u potrazi za boljim životom broji u stotinama.

Grčka je jedan od većih ulaza za doseljenike iz afričkih i bliskoistočnih zemalja na putu prema Europskoj uniji. Na neizvjesno putovanje često kreću nesigurnim brodicama, a situacija u Libiji i građanski rat u Siriji povećali su trgovinu ljudima.

Obalna straža pronašla je 15 preživjelih uz obalu otoka Lefkade te otkrila 12 tijela, među kojima je i četvero djece u dobi od tri do šest godina, rekao je dužnosnik obalne straže. Četiri tijela bila su zarobljena u osam metara dugom plovilu od fiberglasa. Neki od preživjelih policiji su kazali kako su Sirijci.

Početkom mjeseca u blizini talijanskoga otoka Lampeduse, otočića između Sicilije i Tunisa, utopilo se nekoliko stotina Eritrejaca i Somalaca.

Grčka, Italija i Malta, zemlje do kojih u nesigurnim plovilima najčešće doplovljavaju doseljenici iz afričkih i bliskoistočnih zemalja, nekoliko su puta dosad pozvale svoje partnere iz EU-a da se više angažiraju kako bi se kriza s doseljenicima riješila. Malteški premijer nedavno je kazao kako ima dojam da ovakva situacija Sredozemlje u posljednje vrijeme postupno pretvara u groblje.