koronavirus

U BiH više od 1800 novozaraženih, 62 umrlih; mjere ograničenja bez koordinacije

24.03.2021 u 13:27

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno više od 1800 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a više od 60 osoba s dijagnozom COVID-19 umrlo je u protekla 24 sata, dok vlasti bez nužne koordinacije uvode raznolike mjere ne bi li suzbile treći val epidemije.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od utorka je testirano više od pet tisuća uzoraka, a zaraza je potvrđena u 1852 slučaja. Preminule su 62 ranije zaražene osobe.

Sarajevske županija i dalje je najveće žarište zaraze jer je tamo od utorka potvrđeno 707 novih slučajeva.

Dok se zaraza širi vlasti u BiH gotovo bez ikakve koordinacije uvode različite mjere ne bi li obuzdali epidemiju. Tako će odlukom kriznog stožera Federacije BiH na cijelom teritoriju tog entiteta tek od srijede na snazi biti noćni policijski sat, koji je ranije uveden u pet od deset županija. U nekima od županija rad ugostiteljskih objekata je zabranjen, a u drugima nije. U Sarajevskoj je županiji od srijede zabranjen i rad teretana te welness centara, no dopušten je rad skijaškog centra na Bjelašnici.

Vlada Republike Srpske zabranila je pak rad obližnjeg skijališta na Jahorini, restorana i kafića te ugostiteljskih objekata, ali i velikih trgovina s hranom koji posluju unutar trgovinskih centara pa se trgovci žale kako će to samo pogoršati stanje jer će prouzročiti veće gužve i redove u malim trgovinama. U tom entitetu nema ni noćnog policijskog sata.

Vlasti na državnoj razini ne rade ništa prepuštajući svu odgovornost entitetima.

Opet prolongirana dobava cjepiva

Istodobno se nastavlja trakavica s nabavkom cjepiva kojega su u BiH do sada nabavili ili dobili na poklon tek u simboličnim količinama. Dugo najavljivana isporuka prvih doza cjepiva, čiji su proizvođači Pfizer i AstraZeneca, opet je prolongirana te je sada najavljena za četvrtak, kada bi u Sarajevo trebalo biti dopremljeno oko 50 tisuća doza.

Riječ je o malom dijelu od 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, naručenom posredstvom mehanizma COVAX, kojega je BiH već platila oko 13 milijuna dolara a nije dobila ništa.

Plan vlade Federacije BiH za hitnu nabavku pola milijuna doza ruskog Sputnjika V opet je doveden u pitanje jer veledrogerija koja je dobila taj ugovor nije ispunila svoje obveze pa su već sada prekoračeni rokovi za dostavu prvih količina ruskog cjepiva. To cjepivo je i Republika Srpska također dobila u količinama znatno manjim od ranije najavljivanih.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH u srijedu je najavilo kako će se u nabavku cjepiva sada uključiti i Kina. Kineski veleposlanik u Sarajevu Ji Ping je ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković prenio obećanje kako će uskoro stići poklon od 50 tisuća doza cjepiva proizvedenog u Kini.

Donaciju od 30 tisuća doza kineskog cjepiva za BiH prošlog je tjedna najavio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, no nema naznake kada bi to moglo biti realizirano.