inat ili interes

U BiH se opet zakuhalo između političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka - ovaj put su u središtu problema Saudijci

11.06.2021 u 15:19

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini nova svađa. Ovoga puta u središtu prepucavanja između bošnjačke i hrvatske političke elite našli su se Saudijci

Naime zbog navodno velikog interesa Saudijaca koji žele provoditi godišnje odmore u Bosni i Hercegovini, posebno na području Sarajevske županije, pokrenuta je inicijativa da se ukinu vize državljanima Saudijske Arabije tijekom ljetne turističke sezone. Saudijci su apsolutni rekorderi kada je riječ o zahtjevima za izdavanje turističke vize u BiH.

Prema pisanju Klixa, iako su ministri iz SNSD-a Milorada Dodika i SDA-e glasali za to, ponovo su HDZ-ovi ministri pravde Josip Grubeša i civilnih poslova Ankica Gudeljević bili protiv te odluke.

Zbog te blokade bošnjački ministri nisu bili voljni popustiti epidemiološke mjere za ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, što u velikoj mjeri pogađa hercegovačko svetište Međugorje. Ipak, na sjednici u petak olakšani su uvjeti za ulazak stranaca u BiH, ali Saudijci i dalje ne mogu u zemlju bez vize.

Bosanskohercegovački mediji pišu da su saudijske aviokompanije navodno poručile da garantiraju 10 letova tjedno za BiH ako se privremeno ukinu vize.

Ranije je Josip Grubeša, HDZ-ov ministar pravosuđa u Vijeću ministara BiH, kazao da štite europski put Bosne i Hercegovine.

Grubeša kaže da HDZ ne koči procese, ali da mediji stvaraju drukčiju atmosferu. Moramo imati sigurnosne pretpostavke zbog svih onih koji dolaze u BiH, kazao je. 'S druge strane ne smatramo problemom za ljude koji dolaze iz Saudijske Arabije - ako imaju vizu za neku od europskih zemalja ili SAD, njihova viza vrijedi i u BiH', izjavio je ministar. Naglasio je da ako BiH istinski želi prema EU, a ako je EU iskazao zadršku prema nekim odlukama, trebali bi poštivati te preporuke.

S druge strane ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković iz SDA-e tvrdi da njihova politika nikada nije politika trgovine i opstrukcija.

'Ali inat i opstrukcije bez argumenata i racionalnih objašnjenja, koju smo ponovo vidjeli na sjednici Vijeća ministara od ministara iz HDZ-a, pokazatelj je zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država, bez mogućnosti da nečiji sitni interesi stoje na putu ekonomskog opravka i euroatlantskih integracija', istaknula je Turković.

Naglasila je da Grubeša mora objasniti građanima zašto BiH neće prikupiti milijune maraka od PDV-a i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

'Ministarstvo vanjskih poslova BiH nakon ove sramne odluke poduzet će hitne mjere kako bi se u okviru postojećeg režima efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, a kako bismo, koliko je to god moguće, ublažili posljedice ovako štetne odluke ministara iz HDZ-a BiH u Vijeću ministara BiH', podcrtala je Turković.