ZEMLJA KOJE NEMA

U BiH nema plaća za siječanj!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2012 14:17
  • Objavljeno 07.02.2012 u 13:54
besparica prazan novčanik siromaštvo

besparica prazan novčanik siromaštvo

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Zaposleni u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine, uključujući i članove Predsjedništva BiH te državne ministre, neće dobiti plaće za siječanj, što je izravna posljedica višemjesečnih prijepora u toj zemlji oko usvajanja proračuna, prenose u utorak mediji u toj zemlji

Zamjenik ministra financija BiH Fuad Kasumović potvrdio je banjalučkim Nezavisnim novinama kako nisu izdani nalozi za isplatu plaća.

'Ništa se ne može isplatiti jer u Službenim novinama nije objavljena odluka o proračunu', izjavio je Kasumović.

Takve odluke nema jer se nadležna tijela ne mogu usuglasiti koliko je zapravo novca potrošeno u 2011. godini, a dogovoreno je kako će se na temelju te procjene utvrditi kolik je proračun trebao biti.

Ministar financija Dragan Vrankić ustvrdio je kako to mora biti iznos od milijardu i osam milijuna konvertibilnih maraka (nešto više od 500 milijuna eura), dok član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović inzistira da ukupni iznos ne bi smio biti veći od 900 milijuna KM (oko 450 milijuna eura).

U pozadini tog prijepora su stalna nastojanja iz Republike Srpske da se proračun na razini države što više smanji i tako ograniči učinkovitost tijela vlasti BiH, čime bi se ujedno osigurao što veći utjecaj entiteta.

Blokirani proračun utjecao je i na ocjenu kreditne sposobnosti BiH jer ta država, iako ima novca, ne može redovito plaćati dospjele rate inozemnih dugova s obzirom da nema utvrđenog proračuna, pa ni zakonske osnove za isplate.

Ministarstvo financija BiH u ponedjeljak je potvrdilo kako je ipak naložilo Centralnoj banci BiH da provede isplatu siječanjskih rata.

Iz tog je ministarstva ranije od inozemnih kreditora zatraženo da dopuste odgodu otplate tih rata do početka veljače, jer se očekivalo kako će dotad biti riješen problem s proračunom, no to se nije dogodilo.

Ministarstvo financija ipak se odlučilo na donošenje odluke za koju i sami priznaju da je protuzakonita.

'Ovakvim postupanjem, Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine želi spriječiti nastanak težih posljedica po financijsku stabilnost i kreditni status BiH te moguće štete za financijski sustav i međunarodnu poziciju BiH kao i radi otklanjanja dugoročnih negativnih učinaka na ekonomsku stabilnost BiH', stoji u priopćenju ministarstva koje istodobno odgovornost za nastalo stanje prebacuje na parlament, koji je krajem siječnja donio odluku o izvršenju proračuna, no ta odluka nikada nije provedena.

Odluka je glasila kako će proračun biti objavljen u visini od predloženih 1,08 milijardi KM, osim ukoliko Predsjedništvo BiH ne donese drugačiju odluku. Takav je zaključak parlamenta, međutim, prošlog tjedna doveo u pitanje član Predsjedništva BiH Radmanović, što je cijeli slučaj vratilo na početak.

Za sada nema nikakvih naznaka kako bi Predsjedništvo BiH moglo ponovo raspravljati o proračunu za 2011. jer članovi državnog vrha i dalje imaju suprotstavljena stajališta o tome koliko novca treba izdvojiti da bi država nesmetano funkcionirala.

'Ukoliko zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH ne provede svoje obveze iz zaključaka sa sjednice od 30. siječnja 2012, Ministarstvo financija se neće smatrati odgovornim za posljedice zakonski neutemeljenog plaćanja međunarodnih obveza', stoji u priopćenju.

Centralna banka BiH potvrdila je kako je isplata vanjskog duga počela na temelju naloga Ministarstva financija, no već ranije je upozoreno kako je zbog unutrašnjopolitičkih sukoba BiH već pretrpjela ogromne štete te kako je njen kreditni rejting sada gori od smeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi