žestoka paljba

U BiH bijesni na Milanovića zbog izjave o Majkama Srebrenice, odgovorile mu i one

09.11.2022 u 21:35

Bionic
Reading

Milanović se u srijedu na Interliberu gdje je komentirao aktualne političke događaje osvrnuo se i na Majke Srebrenice koje su ga kritizirale zbog navodnog negiranja genocida

'Mislio sam da je to dostojanstvena udruga majki. No, to su sada već stare žene. Nadam se da nisu pale u kliješta beskrupuloznih muljatora iz Sarajeva', između ostaloga je kazao Milanović.

Naveo je da će imati u BiH simboličku prisutnost, da ne mora trpjeti te vrste bezobraznih uvreda.

'Hrvatska je bila okupator u BiH? Već 20 i više godina dolaze vojnici, časnici i dočasnici vojske BiH na školovanje u Hrvatsku. Dolaze u redovima, 600 njih, plus minus. Prošli su škole hrvatske vojske. Provjerite da se vaša vojska školuje u Hrvatskoj čija vojska ne smije prismrditi BiH makar simbolički.

Imaju li ti ljudi dvije vijuge u glavi. Te srebreničke majke su 2015. godine na poziv tadašnje predsjednice došle u Knin", rekao je Milanović dodavši da sada on treba paziti što bi rekao da ne ispadne negator genocida.

'Nisam negator genocida', naglasio je Milanović.

Majke Srebrenice odgovorile su predsjedniku Hrvatske preko Twittera.

"Mi jesmo stare žene, majke koje su izgubile svoju djecu, a Zoran Milanović je fašista koji glumi demokratu", napisali su na Twitteru organizacije Majke Srebrenice.

Šehida Abdurahmanović, članica Majki Srebrenice za Oslobođenje je komentirala Milanovićeve izjave kazavši da Milanović zaista treba da se stidi sebe i svog naroda.

'Ovo nije prvi put da povrijedio Majke Srebrenice. Mi ćemo se uvijek oglašavati kada je nepravda u pitanju. Kada je istina i pravda u pitanju, imamo potpuno pravo i znamo gdje su svi ratni zločinci koji trebaju biti procesuirani, u procesu našli utočište i znamo da su njima kolijevke Hrvatska i Srbija. Nažalost, ovoliko godina poslije rata, lideri tih zemalja zaista trebaju malo ohladiti glavu, malo normalnije razmišljati i misliti na buduće generacije', poručila je Abdurahmanović.

Tvrde da Milanović u svojim izjavama često minimalizira genocid i vjerojatno je jedina osoba ili dio manjine u Hrvatskoj. Abdurahmanović ističe da je poznato što je razlog tome.

'Razbijanje naše jedine države, Bosne i Hercegovine, za koju su se borila naša djeca koja danas leže diljem BiH. Naša država je posuta bijelim nišanima diljem države. Memorijalni centar pogotovo, s najvećim brojem, gdje je potvrđen genocid, gdje imamo presude. To što oni negiraju, mislim da je smišljeno na relaciji Milanović-Vučić-Dodik na razbijanju države', ocijenila je.

Reagirali su i iz Naše stranke.

'Uvreda koju je Zoran Milanović uputio Majkama Srebrenice uvreda je svakom civiliziranom čovjeku. Godine koje krase Majke Srebrenice su godine dostojanstva i tuge. Sve Majke Srebrenice više godina tuguju za svojom ubijenom djecom nego što su se radovale njihovom odrastanju', navedeno je iz Naše stranke.

Takvoj činjenici, dodaju, svatko razuman iskazuje poštovanje i ravno je najgorem nečovještvu produbljivati njihov bol ili ih omalovažavati.

'Čovjek koji može obezvređivati njihove stavove zbog njihovih godina izgubio je karakteristike ljudskosti i on ne može poštivati majke uopće, pa ni hrvatske. Žao nam je što je Hrvatska sebi odabrala takvog predsjednika i nadamo se da tu grešku neće ponoviti. Milanovića će se budućnost stidjeti a imenima Majki Srebrenice bit će ispisane najsvjetlije stranice naše prošlosti', naveli su u priopćenju navodi Klix.ba.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari kazao kako predsjednik Hrvatske govori poput osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji se smatra jednom od najodgovornijih osoba za srebrenički genocid. Osudio je i šutnju hrvatskih institucija.

'Nijedna se državna institucija u Republici Hrvatskoj pod kontrolom HDZ nije ogradila od istrebljivačkog, ubilačkog govora Predsjednika Republike Hrvatske, ni Vlada Republike Hrvatske, ni Sabor, ni premijer Andrej Plenković. Mi nemamo u ovom trenutku nijedan razlog da ne mislimo da je stav Zorana Milanovića stav Republike Hrvatske', rekao je Suljagić.