STALNO POGORŠANJE

U BiH 282 novozaražena, najgore u županijama uz granicu s Hrvatskom

16.09.2020 u 14:44

Bionic
Reading

U srijedu su u Bosni i Hercegovini potvrđena 282 nova slučaja zaraze koronavirusom, a zbog stalnog pogoršanja epidemiološke situacije, posebice u područjima koja granične s Hrvatskom, krizni stožer Federacije BiH odlučio je zatražiti ponovno uvođenje stanja prirodne nesreće.

Nakon testiranja nešto više od dvije tisuće uzoraka, zaraza je od utorka potvrđena kod 208 osoba iz Federacije BiH te kod 74 iz Republike Srpske. Sedam zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata.

Iako je pojedinačno najveći broj zaraženih i dalje u većim gradovima poput Sarajeva i Banje Luke, iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH upozorili su kako je stanje zapravo najgore u jugozapadnom dijelu zemlje.

"Situacija je teška i vrlo ozbiljna u Zapadno-hercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji", kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

U tim je županijama daleko najveći broj novozaraženih u odnosu na broj stanovnika u cijeloj BiH, jer je tamo registrirano 186, odnosno 145 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Kazao je kako su razlozi za to povratak s godišnjih odmora, ali i nepoštivanje mjera entitetskog kriznog stožera, a najveći izvori širenja zaraze u kritičnim županijama su svadbe s velikim brojem gostiju, kao i činjenica da lokalne vlasti nisu poduzimale ništa da bi to spriječile i kontrolirale.

  • +13
Koronavirus u BiH Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Čerkez je kazao kako će se sada od vlade Federacije BiH tražiti ponovno uvođenje stanja prirodne nesreće, no to neće značiti i dodatne restrikcije, nego uspostavu mehanizma kojim će se osigurati brže i učinkovitije donošenje potrebnih odluka ubuduće.

"Distanca, maska i osobna higijena ostaju glavne mjere", kazao je Čerkez dodajući kako će tako biti sve do početka uporabe cjepiva, vjerojatno iduće godine.