11. IZBORNA JEDINICA

U BiH 264.000 hrvatskih birača

16.11.2011 u 12:52

Bionic
Reading

Pravo glasa na predstojećim izborima za Hrvatski sabor ima i 264 tisuće hrvatskih državljana koji žive na području Bosne i Hercegovine, gdje se provode sve potrebne pripreme za provedbu glasovanja, izjavila je za Hinu ministrica-savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i koordinatorica provedbe predstojećih izbora za područje BiH Marijana Mikulić

Prema podacima temeljenim na središnjoj evidenciji hrvatskih državljana u BiH najviše ih ima na području za koje je nadležan generalni konzulat Hrvatske u Mostaru, njih 108 tisuća. Na konzularnom području koje pokriva veleposlanstvo u Sarajevu živi 91 tisuća hrvatskih državljana koji imaju pravo glasa, na konzularnom području generalnog konzulata u Tuzli 40 tisuća, a na području generalnog konzulata Banja Luka oko 25 tisuća.

'Popis birača dnevno se ažurira i bit će zaključen osam dana prije provedbe izbora', pojasnila je Mikulić.

Hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH u rujnu su uz široku informativnu kampanju započela postupak prethodne registracije birača u toj zemlji i on će trajati do 19. studenog.

Postupak prethodne registracije odnosi se na birače koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a trajnije borave u inozemstvu, na one koji su promijenili prebivalište u inozemstvu ili unutar same BiH te na birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a do sada nisu upisani u birački popis. Takvim kategorijama hrvatskih državljana upućen je javni poziv da podnesu zahtjev za prethodnu registraciju kako bi mogli glasovati na teritoriju BiH.

Raniji izbori za Hrvatski sabor u BiH su organizirani na velikom broju glasačkih mjesta no ovoga puta to neće biti slučaj, potvrdila je Mikulić. Za sada je poznato tek kako će broj biračkih mjesta u BiH biti znatno smanjen.

Konačnu odluku o tome koliko će biti tih biračkih mjesta donijet će Državno izborno povjerenstvo (DIP) najkasnije 22. studenog. DIP do tog datuma treba objaviti točne lokacije i broj birališta u inozemstvu s naznakom o tome gdje će koji birači glasovati.