TRAŽILA SE SMJENA VLASTI

U Beogradu prosvjedovalo 50.000 ljudi

05.02.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Više od 50 tisuća građana Srbije okupilo se danas na prosvjedu Srpske napredne stranke, najveće oporbene stranke u Srbiji koju predvodi Tomislav Nikolić. Skup, na kojem su zatraženi izvanredni izbori, završen je bez većih incidenata

Na prosvjedu su pored lidera SNS Tomislava Nikolića govorili i njegov zamjenik Aleksandar Vućić, jedan od nekadašnjih lidera Demokratske oporbe Velimir Ilić, danas prvi čovjek stranke Nova Srbija, te Milanka Karić, supruga prognanog srbijanskog tajkuna i vođe partije Snaga Srbije Bogoljuba Karića, kao i predvodnik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Hrvati, izvinite!

Tijekom prosvjeda glumci koji igraju u srbijanskoj humorističkoj TVemisiji 'Kursadžije', svojevrsnoj kopiji 'Večernje škole' izveli suskeč u kojem su, između ostalog, podrugljivo opisali aktualnog predsjednikaSrbije Borisa Tadića kao 'toliko kulturnog da svaki put kad ode uHrvatsku prvo kaže: 'Izvinite!'

Tomislav Nikolić poručio je da će, ako u iduća dva mjeseca ne budu raspisani izvanredni izbori, on u travnju sjesti na stiropor u centru grada i tamo ostati do ispunjenja svojih zahtjeva i pozvao simpatizere da mu se tada pridruže u mirnom prosvjedu. Redovni izbori u Srbiji trebali bi biti narednog proljeća.

'Dajte nam dva mjeseca koje i mi dajemo njima. Ako siledžije, kao i do sada, ne budu željele slušati, u travnju ćete me zateći ovdje kako sjedim na stiroporu da se ne prehladim. A i vi ponesite stiropor, ako mi se želite pridružiti', rekao je Nikolić.

Govornici su u prvi plan stavili socijalnu tematiku i izvanredne izbore zatražili zbog lošeg standarda građana Srbije, visokog stupnja korupcije te 'rasprodaje države'. Spominjala se i potreba Srbije da surađuje s Europskom unijom, ali i Rusijom i Kinom, a nitko od sudionika nije spomenuo Kosovo.

Nakon završetka prosvjeda, koji je osiguravalo oko pet tisuća policajaca, aktivisti SNS za gradskom čistoćom počistili su plato na kojem su prosvjedovali.