ISTOČNA LIBIJA

U Bengaziju oporba uspostavila prijelaznu vladu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.02.2011 09:04
  • Objavljeno 27.02.2011 u 09:01
Libija

Libija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Libijske oporbene snage uspostavile su prijelaznu vladu na području istočne Libije, a njezin čelnik izravno odgovornim za nasilje i smrt više stotina ljudi smatra Moamera Gadafija

Bivši ministar pravosuđa u Gadafijevoj vladi Mustafa Muhamed Abud Adžlel izjavio je za internetsko izdanje dnevnika Kurina da prijelazna vlada odgovornim za nasilje smatra Gadafija, ali ne i njegovo pleme Gadadfu.

Analitičari smatraju da će složeni odnosi između brojnih libijskih plemena imati odlučujuću ulogu u raspletu libijske krize.

Gadafi se tako dugo oslanjao na svoje relativno malobrojno, ali vrlo moćno pleme, čije je pripadnike postavio u svoje elitne jedinice i na ključne položaje režima.

Adžlel je u razgovoru naglasio da ustraje na jedinstvu zemlje, s Tripolijem kao glavnim gradom. "Nismo u fazi izravnavanja računa. Pripadnici plemena Gadadfa sinovi su domovine i svima im je oprošteno", rekao je.

On je dao ostavku na mjesto ministra pravosuđa čim je počeo obračun s prosvjednicima u Bengaziju prije tjedan dana. Libijski veleposlanik pri UN-u Ali Audžali rekao je da podupire Adžlelovu prijelaznu vladu.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u međuvremenu je prihvatilo rezoluciju kojom se uvode sankcije libijskom režimu na čelu s Moamerom Gadafijem.

U jednoglasno prihvaćenoj rezoluciji, Gadafiju i članovima njegove obitelji zabranjuju se putovanja i zamrzava imovina.

Na popisu 16 osoba na koje se odnosi zabrana putovanja te šest osoba kojima se zamrzava imovina, uz Gadafija su njegovih sedam sinova, kćer i druge osobe usko povezane s libijskim režimom.

Libiji se uvodi i embargo na uvoz i izvoz oružja.

Vijeće sigurnosti u rezoluciji je izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Libiji, osudilo nasilje i uporabu sile protiv civila, zatražilo prekid nasilja i pozvalo na poduzimanje mjera koje će zadovoljiti legitimne težnje stanovništva.

U rezoluciji se izražava žaljenje zbog općeg i sustavnog kršenja ljudskih prava, uključujući represiju protiv mirnih prosvjednika te duboka zabrinutost zbog pogibije civila. Ujedno se odbacuje, kako se navodi, "nedvosmisleno poticanje na neprijateljstvo i nasilje protiv civilnog stanovništva od najviših razina libijske vlade".

Libijske vlasti poziva se na maksimalnu suzdržanost kako bi se osigurala sigurnost svih stranaca i nesmetana opskrba humanitarnim i medicinskim potrepštinama.

Vijeće sigurnosti u rezoluciji je o stanju u Libiji odlučilo upoznati tužitelja Međunarodnog kaznenog suda.

Zamjenik libijskog veleposlanika pri UN-u Ibrahim Dabaši izjavio je da je rezolucija moralna podrška onima koji se opiru Gadafijevom režimu. Dodao je da bi ovim potezom UN mogao ubrzati kraj fašističkog režima koji još uvijek postoji u Tripoliju.

Po izjavama očevidaca, u noći na nedjelju došlo je do žestoka sukoba između Gadafijevih pristaša i protivnika u gradu Zaviji, 50 kilometara zapadno od Tripolija. Navodno je u sukobima ubijeno pedesetak civila. Taj grad, u kojem je smješten važan naftni terminal, u rukama je oporbe, ali Gadafijeve snage kontroliraju predgrađa, rekao je svjedok agenciji Reuters u telefonskom razgovoru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi