TENKOVI NA ULICAMA

U Bahreinu izvanredno stanje

17.02.2011 u 16:28

Bionic
Reading

Najmanje je šest osoba ubijeno, a 350 ranjeno u neredima koji traju već četvrti dan u Bahreinu, otočnoj i najmanjoj državi Arapskog poluotoka, gdje je vlast danas proglasila izvanredno stanje i poslala tenkove na ulice

Vijeće nacionalne sigurnosti, hitno sazvano jutros u Bahreinu, odlučilo je poslati tenkove na ulice i zabraniti bilo kakvu pobunu šijitske većine protiv sunitske vladajuće manjine.

Nakon što je u žestokoj akciji policija istjerala prosvjednike na Trgu bisera u centru Maname, glavnom gradu te kraljevine, ministarstvo unutarnjih poslova izvještava, a prenosi The Washington Post, da će odsada 'vojska poduzeti sve potrebne mjere kako bi se vratila sigurnost'.

Vojska je prekinula prosvjed u Manami i pucala gumenim mecima na okupljene šijite koji traže jednakost sa sunitima i uvođenje parlamentarne demokracije. Agencija France Presse javlja da se čuju sirene hitne službe, da iznad grada lete helikopteri Apache i da se posvuda vide vojne barikade.

Al Jazeera pokazuje snimke napuštenih šatora, deka, ostatke hrane i prenosi izjavu Ibrahima Mattara, zastupnika Al-Wefaqa, najvažnije oporbene šijitske stranke, koji tvrdi da je nastao stampedo, da su djeca i žene padali na pod i da ima puno ranjenih.

SAD (točnije, Bijela kuća) koji u Bahreinu drži zapovjedništvo svoje V. flote i usko surađuje s tamošnjom vojskom, kao što je slučaj i u Egiptu, moli obje strane da se suzdrže od nasilja, a vlasti da dozvole pravo na mirne prosvjede.

Televizijska mreža ABC javlja da je ranjen i njihov dopisnik, ali od strane grupe neidentificiranih batinaša. Prosvjednici traže i odlazak premijera Khalife bin Salmana al Khalife, kraljevog strica, koji vlada od odlaska Britanaca 1971. godine. Oni tvrde da nemaju sektaške interese i da ih ne pokreću sile iz susjednog Irana.