JAMAL KHASHOGGI

U automobilu saudijskog konzulata pronađene stvari ubijenog novinara

23.10.2018 u 20:00

Bionic
Reading

Istražitelji su pronašli dva kovčega i stvari za koje vjeruju da pripadaju ubijenom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju, tijekom pretrage vozila saudijskog konzulata u Istanbulu, objavio je u utorak CNN Türk

Reutersov očevidac kazao je da je saudijski tim bio uz turske istražitelje koji su izvršili pretragu na parkiralištu na kojem je pronađeno vozilo, u istanbulskoj četvrti Sultangazi u ponedjeljak.

Na svojoj web stranici, CNN Türk je objavio da su istražitelji u automobilu pronašli računalo i dokumente koji su navodno pripadali Khashoggiju.

Turski dužnosnici sumnjaju da je Khashoggi ubijen i njegovo tijelo raskomadano unutar saudijskog konzulata 2. listopada.

Sky News je tijekom dana javio da su dijelovi tijela turskog novinara pronađeni, ali to zasad nije potvrđeno ni iz kojeg izvora.

  • +7
Jamal Khashoggi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pretraga automobila nastavit će se u srijedu, dodao je CNN Türk.

Međunarodna zajednica i u utorak govori o previše 'sivih zona' i neodgovorenih pitanja u slučaju Khashoggi.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini kazala je u Strasbourgu da i dalje postoje brojne 'sive zone' oko toga kako je umro Khashoggi. 'Odgovor Saudijske Arabije ostavlja previše sivih zona', kazala je u Europskom parlamentu, zatraživši ponovno 'hitnu, jasnu i transparentnu istragu' saudijskih vlasti.

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je da će SAD tražiti od Rijada odgovore, nakon što je ranije u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da je ubojstvo bilo planirano, te da je saudijski novinar, kritičan prema vlasti u svojoj zemlji, ubijen na 'gnjusan način'.

'Čitav svijet nas gleda. Amerikanci žele odgovore i tražit ćemo da odgovore dobijemo brzo', kazao je Pence.

Skupina G7 najsnažnije je osudila ubojstvo i naglasila da Rijad mora osigurati da se takav incident nikada više ne ponovi.

Saudijski kralj Salman i princ prijestolonasljednik Mohamad bin Salman primili su tijekom dana brata i sina ubijenog novinara u svojoj palači u Rijadu i izrazili im sućut.