PROTIV REŽIMA

U antiratnim prosvjedima u Rusiji 6440 uhićenih; pobuna i u Bjelorusiji

01.03.2022 u 08:26

Bionic
Reading

Najmanje 413 osoba uhićeno je u Rusiji tijekom prosvjeda protiv rata u Ukrajini u ponedjeljak, izvijestila je stranica za građanska prava OVD-Info, čime se ukupan broj uhićenih od početka demonstracija u četvrtak popeo na 6440

Otprilike polovica uhićenih, njih 3126, prosvjedovala je u Moskvi dok su 2084 uhićenja zabilježena u Sankt Peterburgu, priopćio je OVD-Info u ponedjeljak navečer.

Invazija Ukrajine tjera mnoge u Rusiji na prosvjede, a ruske sigurnosne snage brutalno su odgovorile na prosvjede. Ruske vlasti pozivaju ljude da ne sudjeluju u nedopuštenim skupovima. Također su više puta zabranjivali skupove, pozivajući se na pandemiju.

U Bruxellesu je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pohvalio prosvjednike u Bjelorusiji koji su prosvjedujući protiv rata u Ukrajini pozivali na demokratskiji pristup pod dugogodišnjim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom.

  • +9
Prosvjed u Sankt Peterburgu Izvor: Profimedia / Autor: Sergei MIKHAILICHENKO / AFP / Profimedia

"Za bjeloruski narod - mnogi od vas preuzeli su ogromne osobne rizike boreći se za slobodnu i demokratsku Bjelorusiju", rekao je Borrell u videu objavljenom na Twitteru i titlovanom na tri jezika - bjeloruskom, ruskom i engleskom.

"Sada dižete svoj glas protiv ruskog rata protiv Ukrajine i odluke (predsjednika) Lukašenka da ga podrži. Hvala vam na vašoj hrabrosti. EU stoji uz vas. #StandWithUkraine", napisao je Borrell.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV