RAKETNINAPADI

Rusija bombardirala Harkiv, prvi krug mirovnih pregovora bez pomaka

28.02.2022 u 21:17

Bionic
Reading

Rusko topništvo bombardiralo je u ponedjeljak stambene četvrti drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva i ubilo desetke ljudi, rekli su ukrajinski dužnosnici, istog dana kad je završen prvi krug pregovora ruskih i ukrajinskih dužnosnika, ali bez ikakvih pomaka.

Napadi su se odvili dok su ruski i ukrajinski dužnosnici pregovarali na bjeloruskoj granici.

Ukrajina je rekla da želi osigurati trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih snaga, dok je Kremlj odbio komentirati svoje ciljeve.

Pregovarači se vraćaju u svoje zemlje na konzultacije prije drugog kruga pregovora, rekao je novinarima Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

"Nažalost, ruska strana još uvijek ima pristran pogled na destruktivne procese koje je pokrenula", tvitao je Podoljak.

Šef ruskog izaslanstva Vladimir Medinski rekao je novinarima: "Najvažnije je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti pregovore".

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" i tvrdi da nije osmišljena da bi okupirala teritorij već da bi uništila vojne sposobnosti svog južnog susjeda i zarobila, kako ih naziva, opasne nacionaliste. Rusija se suočila sa sve većom izolacijom i gospodarskim teškoćama jer su je zapadne nacije, ujedinjene u osudi njezina napada, pogodile nizom sankcija. Globalne dionice su pale, a cijene nafte skočile.

No ruski predsjednik Vladimir Putin nije ostavio dojam da preispituje invaziju koju je pokrenuo na Ukrajinu prošlog četvrtka u pokušaju da je vrati pod utjecaj Moskve i prekroji europski sigurnosni poredak.

Osudio je Zapad kao "carstvo laži", a na sankcije odgovorio mjerama da podupre rusku valutu rublju koja se urušava.

Ruska invazija, najveći napad na europsku državu od Drugog svjetskog rata, nije uspjela polučiti rane dobitke kojima se Putin nadao. No grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine postao je glavno bojno polje.

Šef regionalne administracije Oleg Sjnegubov rekao je da je rusko topništvo gađalo stambene četvrti iako tamo nije bilo položaja ukrajinske vojske ili strateške infrastrukture. Ubijeno je najmanje 11 ljudi, rekao je.

"Ovo se događa po danu, kada ljudi idu u ljekarne, po namirnice ili vodu za piće. To je zločin", rekao je.

Prije toga je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Anton Heraščenko rekao da su ruski raketni napadi na Harkiv ubili desetke ljudi. Nije bilo moguće neovisno provjeriti podatke o žrtvama.

Na videu koji je objavila vojska vide se veliki oblaci dima koji se izdižu iz stambenih blokova i požari.

Veleposlanik Moskve pri UN-u rekao je u New Yorku da ruska vojska ne predstavlja prijetnju civilima. 

Satelitske snimke američke tvrtke Maxar otkrile su kilometrima dug ruski vojni konvoj na putu prema Kijevu.