ŠVERCANJE LJUDI

U akciji Tara 52 osumnjičene osobe

02.04.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Samo na području Hrvatske u akciji Tara prijavljene su 52 osobe, od toga su 42 privedene istražnom sucu u četvrtak

U ovoj operativnoj akciji usmjerenoj protiv krijumčara ljudi, sudjelovale su policije BiH, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Tara je započela u jesen prošle godine, da bi završila ovoga tjedna privođenjem osumnjičenih krijumčara.

Na području Hrvatske djelovale su četiri kriminalne skupine međusobno dobro povezane, koje su ilegalno prebacivale ljude s područja Bliskog, Srednjeg i Dalekog istoka te nekih zemalja bivše Jugoslavije, prema državama EU gdje je Slovenija za dio prokrijumčarenih bila krajnja destinacija, a za druge tek tranzit prema zapadu Europe.

Krijumčarene osobe iz svojih su zemalja najčešće iz egzistencijalnih razloga nastojale ilegalnim putem doći do destinacije u EU, a za to su krijumčarima morale plaćati od 500 do 1.500 eura, ovisno o broju prijeđenih granica. Kriminalci su bili međusobno dobro povezani, a informacije su razmjenjivali putem javnih govornica ili e-mailom. Prebacivanje preko granice nekada je obavljeno čak i redovitim linijama, ali uz pomoć taksi ili kombi vozila, a za korištenje ilegalnih prijelaza korištena je pomoć vodiča.
Koliko je obujam ovoga kriminala bio raširen u Hrvatskoj, svjedoči i podatak da je kriminalistička obrada provedena na području 11 policijskih uprava. Kod uhićenih je pronađena veća količina oružja, streljiva i ručnih bombi, dokumenata.

Riječ je o vrlo unosnom kriminalu, poručila je policija na konferenciji za novinare ističući da najveći dio zarade odlazi organizatoru ilegalnom prebacivanju ljudi, a najmanje krijumčarima na terenu. Među uhićenima u svim državama obuhvaćenima akcijom Tara nema djelatnika graničnih policija, a koliko je ona brzo obavljena na iznenađenje onih koji su privedeni jer nije bilo uporabe oružanog otpora, a cijela akcija je provedena vrlo brzo, piše Večernji list.