ANJA NIEDRINGHAUS

U Afganistanu ubijena fotografkinja AP-a

04.04.2014 u 15:48

Bionic
Reading

Novinska agencija Associated Press objavila je u petak da je njihova fotografkinja ubijena u Afganistanu, dok je novinarka teško ranjena, nakon što su policijski i liječnički izvori objavili vijest o dvoje stradalih stranih novinara u istočnom Afganistanu.

'Anja Niedringhaus (48), njemačka fotografkinja međunarodnog ugleda, ubijena je na licu mjesta', kaže agencija, te dodaje da je 'novinarka Kathy Gannon ozlijeđena'.

'Anja i Kathy su zajedno provele više godina u Afganistanu, izvještavajući o tamošnjim sukobima i narodu', izjavila je u New Yorku izvršna urednica AP-a Kathleen Carrol.

Dvije novinarke, njemačka i kanadska, bile su u udaljenom gradiću na afganistanskoj granici s Pakistanom kada je došlo do incidenta.

Njih dvije nalazile su se u vozilu koje je bilo dio konvoja radnika angažiranih za predsjedničke izbore koji se održavaju u subotu. Konvoj su osiguravali pripadnici afganistanske vojske i policije. Dok su čekali da konvoj krene s jedne kontrolne točke, vozilu je prišao policajac i počeo pucati, izjavio je svjedok koji se nalazio s njima u automobilu.

Prošli mjesec, afganistanski novinar koji je radio za francusku novinsku agenciju France presse ubijen je, uz još osmero ljudi, kada su talibani otvorili vatru u vrlo čuvanom luksuznom hotelu u središtu Kabula.