NAJPOGIBELJNIJA GODINA

U 2012. u svijetu poginulo 88 novinara

19.12.2012 u 18:48

Bionic
Reading

Više je novinara poginulo tijekom 2012. obavljajući svoj posao nego u bilo kojoj godini otkako se ta statistika počela voditi prije 17 godina, a posebno veliki broj novinara poginuo je u Siriji i Somaliji, priopćila je u srijedu organizacija Reporteri bez granica (RSF)

Ubijeno je 88 novinara, trećinu više nego prošle godine dijelom i stoga što su se snage sigurnosti u raznim područjima sukoba obračunavale s novom skupinom novinara-građana koji pokušavaju dokumentirati njihove aktivnosti, rekao je RSF.

'Visoki broj novinara ubijenih u 2012. uglavnom je zbog sukoba u Siriji, kaosa u Somaliji i nasilja talibana u Pakistanu', rekao je u priopćenju čelnik RSF-a Christophe Deloire.

Odgovorni za zlostavljanje ili ubijanje novinara, fotografa i snimatelja obično ne bivaju kažnjeni što stvara osjećaj nekažnjiovsti koji potiče daljnje nasilje, kaže se u izjavi.


U Siriji, gdje se pobunjenici bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada od ožujka 2011. godine, izvješća građana-novinara djelomično su ispunila vakum nastao onemogućavanjem neovisnog izvještavanja.

'Bez njihovog djelovanja sirijski režim mogao je nametnuti potpunu blokadu informacija u nekim regijama i provesti svoje pokolje bez ikoga tko bi to pratio', rekao je RSF.

Sofisticirani informatički nadzor omogućuje vladama da prate tko objavljuje vijesti na internetu kao i njegovu fizičku lokaciju. Kada su ugroženi građani-novinari često nemaju sredstva da potraže sigurnost izvan svoje zemlje.

Iako se vladine snage okrivljuje za većinu napada, RSF je rekao da bi pobunjenici mogli biti iza nekih pogubljenja u Siriji, najpogibeljnijem mjestu za novinare u 2012. godini. Tamo je ove godine ubijeno 17-ro profesionalnih novinara, 44 građana-novinara i četvero medijskih suradnika.

Somalija, gdje je ubijeno 18 novinara, bila je druga najopasnija zemlja za izvještavanje, a nakon nje slijede Pakistan s 10-ro ubijenih i Meksiko sa šestero, koji su većinom bili žrtve organiziranog kriminala.