IZBJEGLIČKA KRIZA

Tvrtko Jakovina: Merkel ne zatvara Njemačku, nego uvodi red

16.09.2015 u 10:29

Bionic
Reading

Povjesničar Tvrtko Jakovina je gostujući u utorak navečer u emisiji Otvoreno na HRT-u izjavio kako ne vjeruje u to da se Njemačka potpuno zatvorila kada je suspendirala Schengen i zaustavila vlakove pune izbjeglica koji su išli prema toj državi

Jakovina je kazao da će izbjeglice teško odabrati Dubrovnik ili Split za to da se nasele. 'Oni žele otići u velike zemlje koje ih prihvaćaju i, kako vidimo, Njemačka i Švedska se nisu previše bunile zbog toga', kazao je Jakovina u Otvorenom HRT-a. Objasnio je da je Njemačka, koja je imala povijesnu krivnju, sada, 70 godina nakon svega što se dogodilo, prvi puta na ustima stotina tisuća ljudi koji žele doći u nju te da se u Nijemaca probudila kultura dobrodošlice i da su se zapravo natjecali među sobom tko će više izaći izbjeglicama u susret. Šveđani to nisu imali pa su ih svejedno primali, naznačio je.

'Meni se čini da je Hrvatska imala više vremena od drugih zemalja za pripremu te da su i izjave koje su dolazile iz crkvenih krugova i od običnog stanovništva bile pozitivne u tom smislu. Mislim da na taj način čuvamo to da se Europska unija ne dijeli jer Mađari su se silno odijelili od Europske unije i Njemačke, ako hoćete, načinom na koji su se ponašali', kazao je povjesničar.

Odgovarajući na pitanje zašto su Nijemci, ako su puni dobrodošlice, počeli zaustavljati vlakove i stornirali Schengen, Jakovina je kazao da taj proces useljavanja nije gotov. 'Nisu se Nijemci potpuno zatvorili, nego uvode red u ono što je izmaklo kontroli', mišljenja je povjesničar.

Jakovina kaže da se Merkel suočila s problemima unutar vlastitoga kruga, ali Njemačka nije promijenila svoju bazičnu politiku prema izbjegličkom pitanju, a to je s druge strane nezaustavljivo i nepromjenjivo. 'S ovom krizom i ljudima koji su došli moramo se moći nositi', smatra Jakovina.

Uvjeren je da Orban nije uspio zaustaviti izbjeglički val izgradnjom žičane ograde. 'Možda je žičanom ogradom skrenuo plimu, ali je to problem svih europskih zemalja i neće se moći igrati da se to njega zaista ne tiče', kazao je Jakovina u 'Otvorenom'.

Problem je, dodao je, ako se Orbanova politika preseli u Poljsku, Češku i Slovačku - to bi bilo loše. 'Nova Europa bi se pokazala u lošem svjetlu, a Hrvatska, za sada bez izbjeglica, ispada, mi ispadamo bolji. Mislim da će tako ispasti i kad dođu prve kolone', zaključio je povjesničar.

Demograf Stjepan Šterc kazao je u 'Otvorenom' da je pola milijuna izbjeglica gotovo zanemariv broj u odnosu na broj stanovnika Europe. Prisjetio se 1996, kada je Hrvatska zbrinjavala mnoge izbjeglice pa se nije tresla na način na koji se trese Europa. Šterc smatra da se oni neće usmjeriti jedino prema Njemačkoj, već da će im biti zanimljiva i hrvatska obala. Šterc je kritizirao Europu, ali i Hrvatsku, jer se ponaša kao da taj problem ne postoji.