SUD MU NIJE POVJEROVAO

Tvrdi da je uzgajao marihuanu zbog bolesti, ali ipak mora u zatvor

23.11.2017 u 08:39

Bionic
Reading

Općinski sud u Rijeci na dvije je godine zatvora u srijedu osudio Huanita Luksetića (39), a na deset mjeseci Gorana Zakrajšeka (45), zbog ilegalne proizvodnje i držanja marihuane radi prodaje

Nepravomoćnu presudu Luksetiću, koji živi u Bregima kod Matulja, izreklo je vijeće pod predsjedanjem sutkinje Tatjane Čargonje, objavio je Novi list.

Luksetić je javnosti postao poznat u ožujku kad je počelo suđenje na kojem se branio zdravstvenim problemima. Tvrdio je, naime, da uzgaja marihuanu kako bi spasio svoj život i zdravlje, odnosno kao metodu liječenje multiple skleroze od koje boluje.

Luksetić je osuđen zbog posjedovanja 15 kilograma marihuane koju je namjeravao prodati na ilegalnom tržištu, a u suradnji sa Zakrajšekom uzgojio je 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihune. S obzirom na veliku količinu konoplje, od koje se prema vještacima moglo dobiti ulja kanabisa za 50-ak mjeseci konzumacije, sutkinja nije prihvatila obranu da je to bilo potrebno Luksetiću za osobne potrebe, odnosno za suzbijanje simptoma bolesti.

'Optuženi Luksetić je mogao uzgajati i manje količine konoplje i od nje dobivati lijek za suzbijanje simptoma multiple skleroze, a da se ne dovede u situaciju da posjeduje čak 15 kilograma marihuane. Navodi iz obrane optuženika nisu dovoljno uvjerljivi za zaključak da je držao toliku količinu marihuane isključivo za vlastite potrebe, proizvodnju ulja ', naglasila je sutkinja, a prenosi Novi list.

Također nije prihvaćena ni Zakrajšekova obrana da je sudjelovao u uzgoju konoplje kako bi pomogao Luksetić u liječenju.

Prosvjed za legalizaciju marihuane Izvor: Pixsell / Autor: Rainer Jensen/DPA/PIXSELL