BORAC ZA LEGALIZACIJU

Huanito Luksetić optužen za zloporabu droga

26.02.2015 u 16:37

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama - Huanita Luksetića (37), koji tvrdi da uzgaja indijsku konoplju zbog liječenja multiple skleroze, i njegova prijatelja Gorana Zakrajšeka (43), izvijestilo je to odvjetništvo ne navodeći imena ni inicijale optuženika

Luksetića se tereti da je od travnja do listopada prošle godine u svojoj kući u Bregima ponad Opatije, zbog daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, držao 15 kilograma marihuane. Obojica su optuženi da su u tom razdoblju posijali indijsku konoplju i uzgojili 11 stabljika visokih od 150 do 180 centimetara. Tereti ih se da su tu drogu namjeravali prodavati.

Huanito Luksetić priveden je krajem listopada 2014., a tom je prilikom, kako je tada izvijestila policija, u njegovu vrtu i plastenicima te u vrećema pronađeno oko 22 kilograma marihuane.

Zadržan je u istražnom zatvoru, a u obrani je tvrdio da marihuanu upotrebljava za proizvodnju ljekovitog ulja i drugih pripravaka za liječenje multiple skleroze od koje boluje. Pušten je da se brani sa slobode pošto je uplatio jamčevinu od 70.000 kuna.

Luksetić je prije u izjavama za novinare tvrdio kako nikada nije prodavao indijsku konoplju ni njezine derivate, a njegov - sada također optuženi prijatelj pomagao mu u vrtlarskim poslovima jer za njih nije imao dovoljno snage zbog bolesti. Luksetić je isticao da mu u borbi s bolešću nije pomagala nijedna vrsta konvencionalnih ni alternativnih lijekova. Kad je doznao za ljekovita svojstva marihuane, kako je rekao, pokušao se njome služiti, nakon čega mu se, ustvrdio je, zdravstveno stanje znatno poboljšalo.

Naveo je da u protekla dva mjeseca, od privođenja i početka istrage, u kojima ne konzumira ekstrakt marihuane, ponovno osjeća simptome bolesti te da su mu se vratili grčevi u nogama.