KARAMARKO ŽELI NA ČELO HDZ-a

'TV sučeljavanja samo bi zabavljala SDP-ovce'

tomislav karamarko

tomislav karamarko

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Donedavni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko definitivno je kandidat za predsjednika HDZ-a, potvrdio je jučer za Novi list. Prije dvadesetak dana u izjavi koju je uputio medijima bio je dosta neodređen. Izrazio je uvjerenje da HDZ ima snagu za demokratske promjene koje će stranku promovirati u modernu europsku i demokršćansku stranku i dodao: 'Ja jesam potencijalni kandidat takvog HDZ-a'

'Kandidirat ću se za predsjednika stranke, ali nisam imao potrebu obilaziti sve televizije kako bih to objašnjavao. Čemu ta buka? Obilazit ću teren, predstavljati program, a kad dođe vrijeme, skupit ću i nužnih 400 potpisa za kandidaturu. Mislim da je HDZ-ov sabor trebalo ranije dogovoriti, četiri mjeseca je možda predugo za izbore jer oni, prirodno, izazivaju napetosti', otkrio je Karamarko, već šesti kandidat za šefa HDZ-a Novom listu.

'Kukuriku neće dugo trajati'

Unatoč nezadovoljstvu stanjem u HDZ-u, optimist je i procjenjuje da vladajući nemaju perspektivu na dulji rok.

'Gotovo 70 posto hrvatskih birača su desnica i desni centar. Kukuriku koalicija je ovaj put pobijedila jer je dobar dio tih birača razočaran apstinirao na izborima. Kad se HDZ konsolidira pomest ćemo ih. I u EU-u Hrvatska će trebati stranku koja će inzistirati na zaštiti nacionalnih interesa i samosvojnosti, a to može biti samo HDZ', zaključuje Karamarko.

Prije njega nedvosmislene kandidature objavili su Jadranka Kosor, Darko Milinović, Domagoj Ivan Milošević, Drago Prgomet i Milan Kujundžić. Karamarko bi volio da ih bude i više.

'Za HDZ je odlično što se toliko članova javlja sa željom da budu predsjednici, time ta dužnost gubi prizvuk nedodirljivosti. U HDZ-u ima mnogo sjajnih, mladih i obrazovanih ljudi, u što sam se uvjerio tijekom kampanje u trećoj izbornoj jedinici. Nažalost, nedovoljno se koristi taj potencijal, nužno je svima osloboditi prostor i pružiti šansu. Zato se zalažem za statutarne promjene kako bi ubuduće cjelokupno članstvo biralo vodstvo. HDZ-u treba jedna generalka', istaknuo je Karamarko, kojeg je Jadranka Kosor prošle jeseni osobno primila natrag u HDZ.

Karamarko je jedan od kandidata koji zagovara međusobna sučeljavanja pred članovima HDZ-a. 'Nema razloga da se sučeljavamo na televizijama i zabavljamo SDP-ovce. Ali, bilo bi jako dobro kad bismo iza zatvorenih vrata organizirali tribine na kojima bi se kandidati zajednički predstavljali članstvu. Svi mi poštujemo isti programski okvir, ali među nama ima i razlika', objašnjava Karamarko. Milinović i Milošević također su zainteresirani za sučeljavanje 'da članovi izravno vide svačije prednosti i mane'. Jedan član predsjedništva HDZ-a smatra da tijekom unutarstranačkih izbora treba organizirati sučeljavanja kandidata u najvećim gradovima. No, Jadranka Kosor zasad se nije izjasnila o takvoj mogućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!