POKOLJ U NICI

Tužitelj: Bouhlel je bio nasilnik i sitni kradljivac

15.07.2016 u 20:25

  • +5

Teror u Nici

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima 84 osobe su poginule, među njima i 10-ero djece, a više od 175 osoba je ozlijeđeno, od čega je 50 u vrlo kritičnom stanju, u napadu koji se dogodio u četvrtak kasno navečer u gradu Nici na francuskoj rivijeri kada se napadač kamionom zabio u gomilu koja je na promenadi gledala vatromet povodom proslave francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje. Prema policijskim izvorima napadač za volanom bio je 31-godišnji francuski državljanin tuniskog podrijetla Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Osude napada stižu iz cijelog svijeta, a prema dosadašnjim podacima hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova među žrtvama nema hrvatskih državljana

19:51 Svjetski čelnici užasnuti su pokoljem u Nici, ali su više nego ikada odlučni boriti se protiv terorizma, piše u petak Reuters.

Američki predsjednik Barack Obama, ruski predsjednik Vladimir Putin i europski i azijski čelnici okupljeni na summitu u Mongoliji jednoglasno su osudili taj teroristički napad. Obama je priopćio da je francuskim dužnosnicima ponudio 'svu potrebnu pomoć kako bi se istražio napad, a odgovorni priveli pravdi'.

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump odgodio je zbog napada u Nici najavljenu objavu imena potpredsjednika. 'U svjetlu strašnog napada u Francuskoj odgodio sam konferenciju za novinare o potpredsjedniku', objavio je na društvenim mrežama Trump čiji bi prvi suradnik u administraciji trebao biti guverner Indiane Mike Pence

Nova britanska premijerka Theresa May kazala je da Velika Britanija 'stoji rame uz rame s Francuskom'. Novi britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson šokiran je napadom u Nici. 'Šokiran sam i žalostan zbog užasnih događaja u Nici i gubitka tolikih života', napisao je na Twitteru Johnson, bivši gradonačlenik Londona.

Putin je putem televizije prenio izraze sućuti francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu. 'Dragi Francois, Rusija zna što su teror i prijetnje koje on stvara svima nama. Naš je narod više puta iskusio slične tragedije, duboko je dirnut ovim događajem i u solidarnosti duboko suosjeća s francuskim narodom', poručio je Putin, podsjetivši da među ubijenima ima i ruskih državljana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je na udaru službene Francuske zbog kolonističkih naselja na Zapadnoj obali, kazao je da je Izrael 'spreman pomoći francuskoj vladi u borbi protiv tog zla sve dok ne bude poražen'.

Vrhovno vjersko vijeće Saudijske Arabije osudilo je napad u Nici i dodalo da taj događaj ne smije svijetu odvratiti pozornost od 'zločina sirijskog režima'.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk smatra 'tragičnim paradoksom' činjenicu da su 'mete napada u Nici bili ljudi koji su slavili slobodu, jednakost i bratstvo'.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan, čija je zemlja ove godine više puta bila meta terorističkih napada, kazao je da Turska razumije što sada proživljava francuski narod, iskoristivši priliku da se obruši na EU zbog politike Ankare prema kurdskim separatistima. 'Očekujemo da oni koji se ponašaju nedosljedno kada je u pitanju teror, izvuku neophodne lekcije iz najnovijeg napada u Francuskoj', poručio je Erdogan

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je na margini summita Europa-Azija (ASEM) u Ulanbatoru da su svi koji su se okupili na summitu u Mongoliji 'u nevjerici zbog masovnog ubojstva u Nici'.


Nica

19:31
Dužnosnici su u petak započeli s identifikacijom desetaka žrtava terorističkog napada u četvrtak navečer u Nici koji nisu francuski državljani.

Dvoje njemačkih učenika i jedan od njihovih profesora, koji su bili na školskom putovanju u Nici, nalaze se među žrtvama, objavile su lokalne vlasti u Berlinu. 'Nažalost, moramo pretpostaviti da su među žrtvama Berlinčani', kazao je gradonačelnik Berlina Michael Mueller

Tunisko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da je ubijeno troje njihovih državljana, dok je četverogodišnje dijete nestalo tijekom incidenta.

Američki State Department potvrdio je u petak da je ubijeno i dvoje Amerikanaca izrazivši na Twitteru saučešće obiteljima žrtava, no ne navodeći o kome je riječ. Lokalni list u američkom Austinu javio je pak da je riječ o ocu i sinu iz Teksasa, koji su bili na putovanju, pozvavši se pritom na izjave prijatelja i obitelji.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova također je potvrdilo da je jedna švicarska državljanka među poginulima navodeći da istražuju ima li još Švicaraca među poginulima.

19:11
Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upisali su se u petak u francuskom veleposlanstvu u Moskvi u knjigu žalosti izrazivši suosjećanje zbog žrtava terorističkog napada u Nici.

Nakon šestosatnih diplomatskih razgovora, dvojica dužnosnika napravila su pauzu kako bi zajednički položili vijenac u francuskom veleposlanstvu.

'Najbolji odgovor na gnusan teroristički napad u Nici je naša zajednička riješenost da se borimo protiv terorista bez obzira gdje oni počinili svoja nedjela', napisao je Lavrov u knjizi žalosti, prenosi ruska agencija Interfax.

Kerry i Lavrov složili su se u svojim razgovorima o važnosti intenziviranja suradnje protiv terorizma. Razgovori su bili usmjereni na sukob u Siriji, a Kerry se dan ranije susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi s njim razgovarao o tom problemu.

Kerry je navodno planirao ponuditi veću vojnu suradnju s Rusijom u Siriji, no Bijela kuća u četvrtak je objavila kako 'nije jasno' jesu li strane postigle neku vrstu dogovora te da SAD i Rusija trenutno nisu vojno koordinirane. Kremlj je naveo da o tom pitanju nije bilo rasprave.


John Kerry i Sergej Lavrov

18:14
Europski čelnici i šefovi sigurnosnih službi u petak, dan nakon napada u Nici na francuski Dan državnosti, imaju samo jednu, otrježnjujuću poruku: takve samotne napade u kojima se koriste uobičajena vozila gotovo je nemoguće spriječiti i može ih izvesti svatko, piše Reuters.

'Ušli smo u novo razdoblje. I Francuska će morati živjeti s terorizmom', kazao je premijer Manuel Valls

Belgijski premijer Charles Michel je kazao da 'ne postoji nulti rizik'. 'Sada smo suočeni s drugačijim načinom djelovanja', kazao je Michel čija je zemlja u ožujku doživjela napad pristaša Islamske države.

'Što se protiv toga može učiniti? Nemoguće je to spriječiti. Čak i da imamo neke naznake', ocijenio je Andre Jacob, bivši načelnik protuterorističkog odjela belgijske Službe državne sigurnosti.

Prije dvije godine glasnogovornik Islamske države Abu Mohamed al-Adnani je u audio snimci pozvao pristaše da ubiju 'bilo kojeg nevjernika, Francuza, Amerikanca, ili bilo kojeg drugog saveznika' i preporučio jednostavne metode, među njima i vozila.

'Ako ne možeš podmetnuti eksploziv ili ispaliti metak tada zakolji nevjernike ili baci kamen ili ga pregazi automobilom ili ga gurni s vrha nebodera ili ga uguši ili otruj', kazao je Adnani.

Alan Mendoza, izvršni direktor britanskog istraživačkog centra The Henry Jackson Society, smatra da 'napad u Nici pokazuje da su teroristi prešli na druge taktike, poput onih koje koriste protiv Izraela'.

'Francuska je mjesecima u stanju pripravnosti, na ulicama su raspoređeni vojnici, ali ipak nije uspjela spriječiti ovaj pokolj', dodao je.

17:48
Francuski tužitelj Francois Molins objavio je na konferenciji za medije da je u napadu poginulo 84 ljudi, a 202 je ozlijeđeno od čega je 52 u kritičnom stanju. Tužitelj je odao priznanje svim državnim službama koje su mobilizirane nakon napada.

Potvrdio je da je Mohamed Lahouaiej Bouhlel bio vozač kamiona kojim je počinjen masakr. Rekao je da je kamion iznajmljen 11. srpnja, a trebao je biti vraćen dva dana kasnije. U kabini su pronađena dva 'kalašnjikova', meci, granate i mobilni telefon.

'Istraga će pokušati utvrditi jesu li mu pomagali suučesnici (i) je li Mohamed Lahouaiej Bouhlel bio povezan s islamističkim terorističkim organizacijama', kazao je tužitelj, govoreći o napadaču tuniškog podrijetla.
Prema njegovim riječima Bouhlel je rođen 1975. U Tunisu s prebivalištem u Nici. Radio je kao vozač i dostavljač. Bio je oženjen i otac troje djece, a policija je privela njegovu bivšu suprugu.

Bouhlel je bio poznat policiji zbog prijetnji, nasilja i sitne krađe, a u ožujku ove godine je osuđen na kazna zatvora od šest mjeseci zbog nasilja i prijetnji oružjem.Kako nabliži susjedi opisuju Bohlela pogledajte OVDJE.



Tužitelj Francois Molins

17:35
Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak u petak je izjavio da je napad u Nici povezan s migracijskom politikom koju vodi zapadna Europa. 'Ovaj je problem povezan s višedesetljetnom multikulturalnom politikom i politikom političke korektnosti. Nažalost, ovo su posljedice', kazao je Blaszczak za javnu televiziju TVP.

16:12 Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u petak izraze sućuti predsjedniku Francuske Françoisu Hollandeu povodom terorističkog napada u Nici u kojem je ubijeno najmanje 84 ljudi.

'Duboko me potresla vijest o okrutnom terorističkom napadu u Nici i tragičnom gubitku velikog broja nevinih života. Molim Vas primite, u ime građana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze duboke i iskrene sućuti', kazala je predsjednica države u poruci svom francuskom kolegi.

Prema njezinim riječima, Hrvatska najoštrije osuđuje ovaj brutalni čin nepojmljivog nasilja nad nevinim ljudima na dan kada se slave temeljna načela Francuske Republike, sloboda, jednakost i bratstvo, koja su i dalje okosnicom čvrstih demokratskih vrijednosti naših današnjih društava.

'Osjećamo duboku solidarnosti s francuskim narodom koji se suočava s prijetnjom terorizma i u ovim teškim trenutcima izražavamo iskrenu sućut obiteljima stradalih i cijelom francuskom narodu te želimo brz oporavak ozlijeđenima. Ostajemo odlučni i ujedinjeni u zajedničkoj borbi protiv terorizma', stoji u sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.


15:17
'Francuska nije završila s terorizmom. Mnogo je stranaca, žena i djece među žrtavama, svi oni su 'zatučeni' kako bi se udovoljilo okrutnosti jednoga pojedinca. Mi moramo dijeliti zajednički emocije i biti solidarni sa žrtavama i njihovim obiteljima', kazao je francuski predsjednik Francois Hollande obraćajući se javnosti iz Nice nakon što je posjetio bolnicu i kazao da je 50 osoba u kritičnom stanju.

'Suočeni smo s bitkom koja će dugo trajati. Naši neprijatelji neće stati. Čitav svijet gleda u nas i izražava nam solidarnost. Posao nije gotov. Ljudi misle da smo jaka zemlja i izuzetan smo primjer svijetu. Policija je u ovakvim trenucima ponos Francuske. Hvala i svima u vatrogasnim postrojbama, kao i zdravstvenim djelatnicima u Nici', poručio je francuski predsjednik.



14:47 Žena napadača je uhićena, javljaju francuski mediji.

Tunis oštro osudio napad u Nici

14:33 'Tunis oštro osuđuje teroristički napad u Nici i izražava duboku sućut Francuskoj i njezinu narodu', poručilo je tuniško ministarstvo vanjskih poslova istaknuvši potpunu potporu Tunisa Francuskoj u naporima koje ulaže u borbu protiv vala terorizma.

Predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi pozvao je međunarodnu zajednicu da snažno odgovori na terorizam te je u petak ujutro osobno posjetio veleposlanstvo Francuske kako bi izrazio sućut i osudio 'barbarski čin',a u pismu koje je uputio francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu napisao je: 'Nadam se da će Francuska i nakon napada ostati snažna i boriti se protiv terorizma, zla ovog stoljeća. Najbolji odgovor na njega je solidarnost'.

Tuniške vlaste priopćile su i da je među ubijenima najmanje jedan tuniški državljanin porijeklom iz grada Kasserinea.


Evakuirana zračna luka u Nici zbog prtljage bez pratnje

14:19
Zračna luka u Nici je evakuirana nakon što je otkrivena prtljaga bez pratnje, objavio je u petak zaposlenik aerodroma, kazavši da je riječ o mjeri predostrožnosti zbog noćašnjeg napada.

13:50
Napadač koji je ubio najmanje 84 osobe dolazi iz tuniškog grada Msaken koji je zadnji put posjetio prije četii godine, doznaje se od izvora iz tuniške snage sigurnosti, javlja Reuters.

Ni njima 31-godišnji Mohamed Lahouaiej Bouhlel nije bio poznat kao islamistički radikal. Bouhlel je bio oženjen i imao je troje djece, a izvori nisu rekli kada je zadnji put bio registriran u Tunisu.



Policija iznosi prikupljene dokaze iz stana i kamiona napadača REUTERS/Jean-Pierre Amet

Sve više identificiranih žrtava

13:46
'Vijest o terorističkom napadu u Nici osobito nas je pogodila kao organizatore igara na kojima se natječu i brojni studenti iz Francuske. U znak solidarnosti sa svim žrtvama i poštovanja prema našim kolegama koji su u ovome trenutku na Igrama, tijekom današnjega dana sva su prva sportska natjecanja na svim borilištima, započela minutom šutnje', priopćio je Organizacijski odbor Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. osudivši ovaj teroristički čin i izrazivši iskrenu sućut svim obiteljima žrtava, svim Francuzima i predstavnicima francuskih sveučilišta na Igrama.Minutom šutnje počast žrtvama napada u Nici iskazali su i sportaši koji sudjeluju na Tour de Franceu prije početka 13. etape vožnje.

13:21
Među 84 poginulih je i dvoje marokanskih državljana - jedna žena i jedno dijete, te pomoćnik zapovjednika granične policije Nice Jean-Marc Leclerc, izvijestili su lokalni mediji

.

Istražitelji u Nici REUTERS/Eric Gaillard
Francuska veleposlanica u RH: Hvala Hrvatskoj na pomoći

12:56
'Imali smo tijekom proteklih godinu dana tri teroristička napada. To je opseg nasilja koji je teško kontrolirati', kazala je fancuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz za N1 televiziju istaknuvši da ju je jako dirnuo prijateljski stav i simpatije koje je dobila od svojih hrvatskih kolega i političara, kao i cvijeće koje građani donose pred zgradu veleposlanstva.

'Izrazito smo zadovoljni potporom iz Hrvatske', kazala je Boccoz dodavši da se podižu sigurnosne mjere i pojačava suradnja sa saveznicima u borbi protiv terorizma: 'Naravno da surađujemo i u vezi smo s hrvatskim vlastima. Dobili smo izvanredne prijedloge za suradnju i pomoć, na kojoj smo zahvalni'.

Policija nedaleko Nice pronašla sumnjivo vozilo

12:45
U Turinu kod Nice u tijeku je zbog pronađenog eksploziva pretres jednog stana i unajmljenog Volva parkiranog 100-ak metara dalje, a u evakuirane su i dvije zgrade te je pozvan i protueksplozivni odred, javljaju lokalne novine Nice-Matin te su izvršili kontroliranu eksploziju.


12:40
Dvoje djece preminulo je na operacijskom stolu, a ostala djeca su 'između života i smrti' i njihovo je stanje teško, potvrdila je jutrošnje podatke pedijatrijska bolnica Lenval u koju je primljeno više od 50 djece.

Hollande i Valls stigli u Nicu

12:36
Uz dva američka državljanau napadu u Nici su poginuli i jedan turski te jedan ukrajinski državljanin, troje njemačkih državljana i jedna armenska državljanka, javljaju lokalne novine Nice - Matin.

12:31
Francuski predsjednik Francois Hollande stigao je u Nicu nakon noćašnjeg napadai posjetit će bolnicu Pasteur, a nešto ranije u Nicu je stigao i francuski premijer Manuel Valls


12:20
Nekoliko arapskih zemlja osudilo je u petak napad u Nici, a islamsko sveučilište Al-Azar je pozvalo na jedinstvo kako bi se 'svijet otarasio terorizma' kazavši da su 'ti odvratni teroristički napadi u suprotnosti s učenjima islama'.

U Saudijskoj Arabiji službeni glasnogovornik osudio je 'odvratan teroristički' napad u Nici i uvjerava 'prijateljsku' Francusku u svoju 'solidarnost i suradnju u zajedničkoj borbi protiv terorizma'. U susjednim Ujedinjenim Arapskim Emiratima ministar vanjskih poslova Abdulah ben Zajedn al-Nahian osudio je u priopćenju 'odvratan zločin' ocjenjujući da se sve zemlje 'moraju odlučno i bez oklijevanja okrenuti borbi protiv terorizma'.


Saudijska Arabija i UAE su poput Francuske članice međunarodne koalicije koja se, pod vodstvom SAD-a, bori protiv džihadista Islamske države u Siriji i Iraku, a Oman, Kuvajt i Katar također su snažno osudili napad.

U Egiptu je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi potvrdio 'punu solidarnost Egipta s prijateljskom Francuskom' i potporu svoje zemlje 'međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma'. Palestinska samouprava pod vodstvom Mahmuda Abasa također je osudila 'kukavički, teroristički i divlji čin koji pogađa Francusku ali i slobodu, jednakost i bratstvo', a i šef Arapske lige Ahmed Abul Geit osudio je 'kukavički teroristički napad'.


12:01
U napadu u Nici stradalo je dvoje američkih državljana, priopćile su američke vlasti, javlja AFP.

11:39
Londonski gradonačelnik Sadiq Khan razmatra podizanje razine sigurnosnih mjera u tom gradu nakon napada u Nici, a osim Italije i Njemačka uvodi strožu kontrolu na granicama.



Istražitelji u Nici REUTERS/Eric Gaillard

Kovač: Među stradalima u Nici nema hrvatskih državljana

11:28
Prema dosad raspoloživim informacijama nema stradalih hrvatskih državljana u Nici, a i dalje pratimo situaciju, kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova u ostavci Miro Kovačkoji je kazao da je ovo 'napad ne samo na Francusku, nego i na Europsku uniju, a terorizam je zlo koje treba iskorijeniti'.

'Izrazio sam sućut ministru i francuskom narodu. Osudio sam napad. Svi moramo biti budni, motriti sve oko sebe, radi se o sigurnosti Europske unije', istaknuo je Kovač, a komentirajući mogućnost terorističkih napada u Hrvatskoj, kazao je: 'Te opasnosti mi u Hrvatskoj zasad ne vidimo. Imamo seriju napada na gradove u Francuskoj, mi smo to osudili. Moramo se zajedno u Europskoj uniji boriti kako bismo se učinkovito zajedno odruprli napadima terorista na Francusku i Europsku uniju'.


Valls: Trebamo naučiti živjeti s terorizmom


11:23
Dok je nekoliko operacija trenutno u tijeku, posebno u Nici, u Parizu se održava krizni sastanak koji je sazvao predsjednik Francois Hollande, rekao je izvor unutar ureda francuskog predsjednika.

Hollande je na sastanku s premijerom Manuelom Vallsom, ministrom pravosuđa Jean-Jacquesom Urvoasom, ministrom obrane Jean-Yvesom Le Drianom i šefom glavnog vojnog stožera generalom Pierreom de Villiersom, kao i šefovima obavještajnih službi, a ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve koji je otišao u Nicu odmah nakon napada u razgovorima bi trebao sudjelovati video-linkom.



Policija u Nici nakon napada REUTERS/Eric Gaillard

11:19
'Terorizam je prijetnja koja se često pojavljuje u Francuskoj. Suočeni smo s ratom koji je terorizam počeo protiv nas. Cilj je terorista uvesti strah i paniku. Francuska si neće dozvoliti destabilizaciju', poručio je francuski premijer Manuel Valls i dodao da sada pariški ured tužiteljstva na čelu istrage o napadu.

'Vremena su se promijenila i trebamo naučiti živjeti s terorizmom. Moramo pokazati solidarnost i mir. Francuska je 14. srpnja, na naš nacionalni dan, pogođena u dušu. Željeli su napasti jedinstvo francuske nacije. Jedini dostojanstven odgovor jest da će Francuska ostati vjerna duhu 14. srpnja i svojim vrijednostima', zaključio je Valls.



Manuel Valls REUTERS/Philippe Wojazer

Policija identificirala ubojicu iz Nice

11:07
Policija je, čini se, identificirala napadača i njegovo ime je Mohamed Lahouaiej Bouhlel, tako barem piše na iskaznici pronađenoj u kamionu, javljaju lokalne novine Nice-Matindodajući daje31-godišnjak radio kao dostavljač te da su njegovi prijatelji i rođaci na ispitivanju u policiji, koja je jutros pretresla njegov stan i u tijeku je istraga kojom se pokušava utvrditi je li netko možda unajmio 'njegov' kamion i je li napadač imao suradnike.


10:57
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova u ostavci Miro Kovač trebao bi se iza 11 sati obratiti javnosti, naime, MVEP još uvijek nije objavilo ima li među stradalima u napadu u Nici hrvatskih državljana.

10:48
Islamska država slavi teroristički napad u francuskoj Nici kao osvetu za smrt Abua Omara al Šišanija, tzv. ministra rata. Pristaše Islamske države kreirale su hashtag #the attack on the name of Omar Shishani (napad u ime Omara Šišanija), javlja Vocativ.

Orešković osudio napad u Nici

10:39
Napad u Nici je osudio i uputio izraze sućuti predsjedniku Francuske i hrvatski premijer u ostavci Tihomir Orešković: 'S dubokom sam tugom primio vijest o još jednom stravičnom terorističkom napadu u Francuskoj. Najoštrije osuđujemo nasilje i terorizam koji ponovo odnosi ljudske živote i nanosi bol mnogim obiteljima. Monstruozni napad u kojem su ubijeni i ranjeni deseci nevinih ljudi dok su slavili Dan pada Bastille u Nici, napad je na osnovne europske vrijednosti. Hrvatska je uz Francusku u borbi protiv terorizma. U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, želim izraziti najdublju sućut Vama i obiteljima žrtava. Ozlijeđenima želim brz i uspješan oporavak'.

Hospitalizirano 50-ak djece, proglašena trodnevna žalost u Francuskoj

10:31
Najmanje 54 djece je hospitalizirano je u bolnici Lenval nakon napada koji se dogodio u noći s četvrtka na petak u Nici, javljaju lokalne novine Nice-Matin,a 16., 17. i 18 srpnja proglašeni su u Francuskoj danima žalosti.



10:27
Policija je identificirala napadača, a uskoro bi trebalo biti poznato više informacija, javio je AFP.Napadač je prije mjesec dana uhićen zbog delikvencije, a nakon puštanja iz zatvora bio je pod policijskim nadzorom.


Mesić: Ovo je užas, tužan sam. Problem treba rješavati tamo gdje je nastao

10:17
'Užas koji se dogodio, koji se moglo predvidjeti, možda ne u tom obujmu, ali u svakom slučaju se to dogodilo, jer svijet rješava posljedice, a ne rješava uzroke. Ja sam tužan kao i svi ljudi koji ovo doživljavaju. Tužan sam što oni koji odlučuju u svijetu ne shvaćaju gdje se rješava problem. On se rješava tamo gdje je problem nastao', kazao je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić gostujući na N1 televiziji

'Najprije se naoružavalo Al-Kaidu, a onda je nastala Islamska država. Al Kaida je napadala režime, a Islamska država napada države. Ako oni koji odlučuju ne shvate kako se to rješava, dugo ćemo biti u opasnosti od terorizma', upozorio je Mesić.

Što se tiče sigurnosti Hrvatske, upozorio je kako 'nema toga tko nije ugrožen. Netko više, netko manje. Tu je teško predvidjeti kad može doći do ovakvog ili sličnog napada. Svijet se mora suočiti s onim što se stvarno dogodilo, treba rješavati problem tamo gdje je nastao'.


Grabar Kitarović: Moramo se držati zajedno

10:16
I hrvatska predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je povodom napada u Nici izrazila sućut Francuskoj i francuskom narodu te kazala da se u ovakvim situacijama moramo držati zajedno te da isto zajedništvo i predanost moramo pokazati i u nastavku odlučne borbe protiv terorizma.

9:56
Užasnut napadom u Nici sućut je Francuskoj i žrtavama izrazio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ipozvao na solidarnost: 'Zgrožen sam i ožalošćen zbog terorističkog napada u Nici. Moje su misli s obiteljima i bližnjima žrtava i sa svima koji su pogođeni. Napad je ciljao na nevine ljude i na temeljne vrijednosti iza kojih stoji NATO. Ali terorizam nikada neće pobijediti demokraciju, slobodu i otvoreno društvo'.

Svjedok: Vikao sam mu da stane, djevojčica je ispred kamiona

9:43
Prema pisanju lokalnih medija, policija je vozača propustila jer je tvrdio da dostavlja sladoled, a Nader El Shafei, bivši bankar iz Kaira, koji je bio na odmoru u Nici ispričao je za BBC kako je stao ispred kamion kad je ovaj došao pred gomilu i počeo mahati vozaču da se zaustavi jer je djevojčica ispred kamiona: 'Vidio sam kako vadi telefon, pomislio sam da je sve samo nesretan slučaj, a onda sam vidio da izvlači pištolj i shvatio da nešto nije u u redu ... I onda sam vidio policiju koja je krenula pucati. Nisam se mogao pokrenuti. Sledio sam se'.


Reiner: Nema nikakvog opravdanja za ovaj strašan čin

9:30
'Poslao sam izraz sućuti predsjedniku parlamenta Francuske', kazao je predsjednik Hrvatskog sabora, koji se danas samoraspustio, Željko Reiner i komentirajući za N1 televiziju napad u Nici kazao: 'Nema nikakvog opravdanja za ovaj strašan čin, nema te religije i nema te ideologije, to može izazvati samo osudu cijelog svijeta. Tu čovjek ostaje bez riječi kad pomisli koliko postoji mržnje i zla u svijetu'.

Kazao je i da ne zna ima li među stradalima hrvatskih državljana te da je zamolio službe da ga obavijeste čim Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dozna podatke, a odgovarajući na pitanje je li Hrvatska sigurna zemlja, odvratio je: 'Hrvatska je relativno sigurna zemlja, sigurnija od mnogih drugih, što nam je važno zbog turizma. No, iluzorno je tvrditi da je bilo koja zemlja izolirana od globalnog uređenja i da je potpuno sigurna. Imamo dobre službe i nadajmo se da se to neće dogoditi'.

Upitan je li ovo još jedan dokaz da EU nema odgovor na globalni terorizam, Reiner je odgovorio: 'Točno je da EU ne nalazi prave odgovore na terorističke prijetnje, ali ni ekonomske. Očito će čelnici zemalja EU morati uložiti veći trud da stvore drugačiju EU, koja će biti puno efikasnija od ove'.

9:21
Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je sastanak Vijeća obrane u Elizejskoj palači.

Italija pojačala granične kontrole

9:15
Italija je zbog napada u Nici pojačala granične kontrole na cestovnim prijelazima s Francuskom i na željezničkoj liniji Ventimiglia između dviju zemalja. 'Naš sigurnosni aparat je budan', rekao je ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano na Twitteru.


Osude napada u Nici stižu sa svih strana

9:10
Svjetski čelnici oštro su u petak osudili napad u Nici i obećali Francuskoj da će se zajedno 'rame uz rame' boriti protiv terorizma. Papa Franjo solidaran je sa žrtvama napada u Nici i sa čitavim francuskim narodom, objavio je u petak glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi. Papa 'najsnažnije osuđuje sve manifestacije ubojite ludosti, mržnje, terorizma i svaki napad na mir', navodi u pisanoj izjavi Lombardi i dodaje: 'Sa zabrinutošću smo noćas pratili strašne vijesti iz Nice'.

Američki predsjednik Barack Obama najoštrije je osudio 'ono što se čini kao strašan teroristički napad'. Obama je priopćio da je francuskim dužnosnicima ponudio 'svu potrebnu pomoć kako bi se istražio napad, a odgovorni priveli pravdi'. 'Iskazujemo solidarnost i partnerstvo s Francuskom, našim najstarijim saveznikom, dok odgovara i oporavlja se od ovog napada', rekao je Obama.

Merkel: Bit ćemo rame uz rame u borbi protiv terorizma

Njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da će se Njemačka rame uz rame s Francuskom boriti protiv terorizma: 'Njemačka je u borbi protiv terorizma na strani Francuske zajedno s još puno, puno drugih. Uvjerena sam da ćemo, unatoč svim poteškoćama, dobiti tu bitku'.

Novi britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson šokiran je napadom u Nici: 'Šokiran sam i žalostan zbog užasnih događaja u Nici i gubitka tolikih života'.

RTL Autor: RTL


8:59 Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump odgodio je zbog napada u Nici najavljenu objavu imena potpredsjednika. U svjetlu strašnog napada u Francuskoj odgodio sam konferenciju za novinare o potpredsjedniku', objavio je na društvenim mrežama Trump čiji je bi prvi suradnik u administraciji trebao biti guverner Indiane Mike Pence

Jakić: Ovo je zadnja prilika da se zapadne demokracije priberu

8:51
Komentirajući najnoviji napad u Francuskoj Tomislav Jakić, novinar i savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, gostujući na N1 televiziji kazao je: 'Ovo je zadnja prilika da se zapadne demokracije priberu i shvate tko im je pravi neprijatelj, umjesto da se igraju ratnih igara na istočnim granicamaNATO-a i pričaju da postoji vojna prijetnja Rusije, koje naprosto nema. Globalni terorizam može se suzbiti samo tamo odakle je potekao - treba prekinuti vojne intervencije, nametanje režima koje su zapdnim zemljama iz strateških ili ekonomskih razloga po volji, prekinuti prilike koje će producirati teorizam.

Ovaj napad je opet potvrdio pravila da teroristi koji napadaju na tlu Europe, ne dolaze na izbjegličkom valu, kazao je Jakić: 'U izbjegličkom valu, ako je i došlo, došlo je malo terorista. Priča je to koja služi ksenofobima, da bi se poduprlo teoriju da se treba zatvoriti u tvrđavu Europu opkoljenu bodljikavom žicom. Francuska je posebna, jer ima mnogo građana porijeklom iz bivših kolonija. Oni su formalno Francuzi, ali ih Francuska drži u uvjetima getoizacije. Imali smo kroz niz godina provale bijesa, nezadovoljostva tih 'obojenih Francuza', jer imaju loše školovanje, namaju jednak pristup zapošljavanju, muči ih siromaštvo, odvojeni kvartovi. To je bogat rezervoar nezadovoljnka, a od nezadovoljnika do ovoga ne treba puno'.


'Francuska može računati na Europsku uniju'

8:43
Predsjednici europskih institucija izrazili su u petak solidarnost s Francuskom i žrtvama napada u Nici. 'Htio bih izraziti svoju solidarnost sa žrtvama, njihovim obiteljima i svim Francuzima i Francuskinjima nakon ovog užasnog, kukavičkog čina. Francuska može računati na Europsku komisiju i ostale zemlje članice da će je podržati u borbi protiv terorizma unutar i izvan Europske unije', poručio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji se nalazi u posjetu Mongoliji, također je osudio napad izveden na dan francuskog nacionalnog praznika: 'Tragični je paradoks da su cilj ovoga napada ljudi koji su slavili slobodu, jednakost i bratstvo. Svi smo mi danas, Europa i Azija, ujedinjeni s francuskim narodom i njegovom vladom. Osuđujemo ovaj napad i nastavljamo borbu protiv nasilja i mržnje'.

Izraze sućuti poslao je i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz: 'Sloboda, bratstvo, jednakost: Francuska se neće predati'.


MVEP provjerava ima li među stradalima hrvatskih državljana


8:40
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je da provjerava ima li hrvatskih državljana među stradalima u napadu u Nicite je izrazilo sućut.


Napadač bio poznat policiji

8:37
Prema policijskim izvorima, napadač je 31-godišnji francuski državljanin rođen u Tunisu. On nije bio na popisu obavještajnih službi, ali je policiji bio poznat po nasilju i krađama, rekao je izvor.

Strava na ulicama Nice: deseci poginulih, stotinjak ozlijeđenih

'Kamion se velikom brzinom zabio u ljude koji su gledali vatromet na poznatoj Promeade des Anglais na rivi u Nici, na desetke ih je poginulih i više od 100 ozlijeđenih', javio je lokalni tv kanal BFM TV poručujući da lokalne vlasti taj incident tretiraju kao napad te da pozivaju ljude da ostanu u kućama.

Prefekt za Alpes-Maritime Sebastien Humbert za taj je TV kanal izjavio da je vozač kamiona ubijen, a regionalne novine Nice Matin objavile su fotografiju oštećenog kamiona za dostavu izrešetanog mecima uz izjave vlastitog reportera da je na ulici mnogo ozlijeđenih ljudi i krvi, da tijela ima svuda te da hitne službe pomažu ozlijeđenima. Agencije javljaju i da građani Nice ozlijeđenima nude utočište i svu pomoć, a da taksisti besplatno prevoze ljude.

O svemu je izvješten i francuski predsjednik Hollande koji je prekinuo posjetu Aavignonu te se uputio na krizni sastanak u Pariz, a situaciju, kako javljaju agencije, također prati i američki predsjednik Barack Obama


Hollande: napad u Nici nesumnjivo teroristički čin, produljuje se izvanredno stanje

Povodom napada u Nici francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je tijekom noći da je to nesumnjivo teroristički čin, te da će izvanredno stanje u Francuskoj produljiti za još tri mjeseca, a ne ukinuti 26. srpnja kako je kazao ranije u četvrtak.

Hollande se zbog tog napada tijekom noći iz Avignona vratio u Pariz na sastanak kriznog stožera, a kako javljaju agencije, sastanak bi sa šefovima sigurnosti trebao biti u 9 sati ujutro.

'U ime cijele nacije izražavam solidarnost s obiteljima žrtava. Francuska je pogođena i užasnuta ovom tragedijom, ovim monstruoznim činom, no Francuska je snažna i uvijek će biti snažnija od fanatika koji je žele napadati', poručio je Hollande.

Naveo je i da je trenutno po službenim podacima u napadu ubijeno više od 77 osoba, kao i da će nakon 'pokolja u Nici' pojačati operacije 'protiv terorista ISIL-a u Siriji i Iraku' i protiv onih 'koji nas napadaju na našem teritoriju'.

Poručio je i da 'ništa ne može uništiti spremnost Francuske da se bori protiv terorizma'.

Agencija ANSA izvijestila je tijekom noći da je francuski predsjednik najavio i da će od 26. srpnja izvanredno stanje u Francuskoj biti produženo za tri mjeseca.


Pišu i da su protuterorističke istražitelji u potrazi za identifikacijom vozača, kojeg su ustrijelili policajci, otkrivši poslije da je kamion kojim je uletio u gomilu ljudi na poznatoj promenadi u Nici te ih brojne usmrtio i ozlijedio, bio pun oružja i granata.

Lokalne novine Nice-Matin citirale su neimenovane izvore koji su kazali da je vozač bio 31-godišnji francuski državljanin tuniskog podrijetla.

Veliko stradanje ljudi u Nici dogodilo se nakon što se kamion velikom brzinom oko 22 sata u četvrtak navečer zaletio u gomilu koja je promatrala vatromet povodom francuskog nacionalnog praznika Dan Bastilje.

O slikama užasa s puno krvi i ljudi koji u panici bježe s mjesta nesreće govore brojni očevici objavljujući fotografije i video snimke i na društevnim mrežama.


Osude napada u Nici pristižu iz cijelog svijeta

Nakon napada produljeno je izvanredno stanje
Osim brojnih korisnika društvenih mreža iz cijelog svijeta koji tijekom cijele noći objavljuju 'postove', 'tvitove' i drugo kojima osuđuju napad u Nici, isto je učinio i američki predsjednik Barack Obama objavivši da 'u ime američkog naroda, najjače osuđuje strašan teroristički napad u Nici, u Francuskoj, u kojoj je poginulo i ranjeno više desetaka nevinih civila'.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je sa regionalnog summita u glavnom mongolskom gradu Ulaanbaataru da 'Europa ujedinjeno stoji uz francuski narod i vladu u borbi protiv nasilja i mržnje', dok je s istog mjesta belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders napad u Nici označio 'barbarskim činom'.


Vijeće sigurnosti UN-a osudilo napad u Nici

'Terorizam je u svim svojim oblicima jedna od najozbiljnijih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti', kaže se u jednoglasno usvojenoj izjavi u kojoj Vijeće izražava duboko suosjećanje s obiteljima stradalih i francuskom vladom.

'Svi teroristički napadi su kriminalni i neopravdani', ističe VS UN-a naglašavajući potrebu da se države članice bore protiv terorističke prijetnje svim sredstvima, ali u okviru međunarodnog prava.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Vijeće također naglašava potrebu da se odgovorni za terorističke postupke izvedu pred lice pravde.