TADIĆ I JOSIPOVIĆ U OPATIJI

'Tužbe za genocid mogu se riješiti nagodbom!'

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 24.03.2010 18:57
  • Objavljeno 24.03.2010 u 18:02
Ivo Josipović i Boris Tadić

Ivo Josipović i Boris Tadić

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Sop / CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović održao je prvi sastanak sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, i to u Opatiji - kolijevci hrvatskog turizma. Tadić se sam predstavio prvim srpskim turistom na hrvatskoj obali, a predsjednici su se, iako bez kravata, dotaknuli i najvažnijih tema među kojima je i tužba za genocid

'Danas otvaramo neku novu perspektivu naših odnosa, dogovorili smo se kako ćemo ići dalje i kroz neka otvorena pitanja, ali i kroz regionalnu politiku. Ja sam prvi simbolički srpski turist, koji je ove sezone došao na hrvatsko primorje, i to u drugi najslavniji hrvatski turistički grad, prvi je valjda Dubrovnik', rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić nakon što je u opatijskom restoranu Bevanda ručao s kolegom Ivom Josipovićem te je pozvao i hrvatske turiste da dođu u Beograd na njihove muzičke festivale.

'Bila mi je čast i zadovoljstvo ugostiti predsjednika Tadića, sastanak sa suradnicima bio je konstruktivan, potvrdili smo novi pravac, pravac europskog partnerstva, zalažemo se za iste europske vrijednosti i za rješavanje problema koje naše dvije države imaju. Razgovarali smo o svim problemima koji su vama poznati, imamo zajednički optimistični pogled na budućnost, znamo da ćemo jednog dana zajedno biti u EU i to je bio motiv i glavni početak svih naših razgovora', rekao je Ivo Josipović okupljenim novinarima po izlasku iz restorana.

Izjavio je da će susreti s Tadićem biti češći i konstruktivni kao ovaj današnji te da su sigurni da će sva državna tijela obiju država, posebno Vlade, koje u najvećem broju pitanja imaju nadležnost, raditi upravo kao što su i krenule, u duhu dobrog susjedstva i rješavanja svih pitanja koja nas tište.

'Josipović i ja se znamo otprije i tu je osnova našeg prijateljstva'

Karmen Mrkić

Karmen Mrkić

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Karmen Mrkić

Karmen Mrkić

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Karmen Mrkić

Karmen Mrkić

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

'Suradnja u okviru jednog programa europskog partnerstva jedna je formulacija, jedan sadržaj našeg zajedničkog rada u budućnosti želeći da čitava regija jugoistočne Europe bude na kraju u EU, da sve naše zemlje prije ili kasnije budu zajedno u toj zajedničkoj europskoj obitelji naroda, a to podrazumijeva i rad na afirmaciji europskih vrijednosti u našim zemljama. To s druge strane znači to da ćemo provoditi reforme i da ćemo surađivati jedni s drugima u provođenju reformi. Ivo Josipović i ja se znamo i prije nego što su bili predsjednički izbori u Hrvatskoj i tu je dobra osnova našeg prijateljstva i našeg zajedničkog rada, ali imamo mnogo tema koje trebamo rješavati, kao i neka otvorena pitanja. Sva ta pitanja želimo rješavati u duhu europskog partnerstva. Neka nisu jednostavna za rješavanje, neka jesu, ali važno je da smo se dogovorili oko načela i oko načina na koji ćemo ići kroz ta pitanja', rekao je Boris Tadić.

Hrvatska pomaže Srbiji na putu za EU

Na pitanje je li u razgovoru bilo riječi o CD-ima s prijevodima pravne tekovine EU, Josipović je odgovorio da se zna da je hrvatska Vlada izrazila dobru volju te da je premijerka Kosor o tome sve rekla i da je siguran da će prijevodi biti dani i Republici Srbiji.

Novinari su pitali predsjednike jesu li se dotaknuli Bosne i Hercegovine i kako komentiraju izjave Milorada Dodika da je vrijeme za mirno razilaženje.

Zajedno protiv podjele BiH

'Ja sam više nego jasan i u svim razgovorima sa svim političarima iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ali kao predsjednik Srbije, jedne od potpisnica Dejtonskog sporazuma. Srbija se principijelno, a i kroz praktičnu politiku protivi bilo kakvoj podjeli Bosne i Hercegovine i danas smo se složili da integritet BIH ne smije biti doveden u pitanje i sve što se dogovore legitimni predstavnici građana u BIH, prihvatljivo je za Srbiju i za Hrvatsku. Treba pronaći rješenje svih praktičnih pitanja u BIH , tamo ne može biti nametanja rješenja. Postoje problemi u funkcioniranju te države i ona mora početi funkcionirati. S druge strane nitko ne smije dovesti u pitanje Dejtonski sporazum ili identitete koji postoje u budućnosti svih naroda koji žive u BIH', odgovorio je Tadić.

Josipović je dodao da su sada u fazi kada će tri naroda u BIH odlučivati o svojoj sudbini, a oni su tu da im pomognu dobrim savjetima, pregovaračkim uslugama i europskim vrijednostima koju će zagovarati za BIH.

'Tužbe za genocid ne treba nacionalizirati'

Govorili su i o pitanju o mogućim povlačenjima međusobnih tužbi za genocid. Tadić smatra da bi bilo jako dobro da se svako takvo ili slično pitanje previše ne nacionalizira, odnosno da se sudskim postupkom koji ima dobru pravnu posljedicu riješi i taj spor što ne znači da bi u bilo kojem trenutku odustali od sudskog procesa protiv onih koji su vršili zločine.

'Zemlje Hrvatska i Srbija ne trebaju biti taoci krivičnih djela i zločina koje su vršili pojedinci iz naših naroda. Mi smo kao predstavnici država voljni raditi na rješenju koje će biti kompromisno i dobro i za jednu i za dugu stranu, ali koje neće poništiti princip prava i pravednosti', rekao je Tadić.

Josipović je dodao da je 'Hrvatska podnijela tužbu početkom ovog tisućljeća te da tužba nije sama sebi svrha i ako se nađe mogućnost izvansudske nagodbe onih pitanja koja jesu predmet tužbi, onda ta tužba i ne bi imala smisla, ali sve je stvar procesa, razgovora, dogovora, dobre volje i prije svega akcija Vlade'.

'Razbiti stereotipe u hrvatskim i srpskim medijima'

Tadić je na kraju dodao kako se, čitajući hrvatski i srpski tisak, stječe utisak da postoji puno predrasuda i stereotipa koji su iz nekog prošlog vremena te je mišljenja da bi ih trebalo razbijati.

Rekao je i da Srbija nema tajne politike ni prema jednoj zemlji te misli da je razbijanje predrasuda jedno od najvećih djela koje bi moglo ostati posljedica njihovih obavljanja predsjedničkih dužnosti.

Očekuje i da na sportskim natjecanjima neće biti teških izjava i da će i premijeri i predsjednici dati doprinos sportskom prednavijanju kao i na koncertima.

'Josipović mi je rekao da će oni pobijediti na Davis cupu u Splitu, ja sam mu rekao da ćemo mi pobijediti, to je dakle jedno od otvorenih pitanja o kojem smo danas govorili, a nismo se uspjeli dogovoriti, ali vjerujem da će to riješiti Đoković', našalio se na kraju Tadić, na što mu je Josipović rekao, 'ili ipak Ljubičić'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi