JOSIPOVIĆ ZA SRBIJANSKI DANAS

'Tužba za genocid nije sama sebi svrha'

14.01.2010 u 12:43

Bionic
Reading

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u razgovoru za beogradski dnevnik Danas od četvrtka da suradnja Beograda i Zagreba mora biti bolja jer je to jamstvo sigurnosti i napretka u susjedstvu

'To je interes obiju država, to je interes mira u ovom djelu svijeta', rekao je Josipović te dodao da bi rado posjetio Srbiju kad za to budu obavljene odgovarajuće pripreme.

Govoreći o hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid, podnesenoj pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) 1999. godine, Josipović je kazao da je ta tužba podnesena u vrijeme kada nije bilo dovoljno suradnje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije na utvrđivanju sudbine nestalih ni kažnjavanju ratnih zločina, kao ni na vraćanju kulturnog blaga odnesenog iz Hrvatske u Srbiju.

Ocjenjujući da je otada do danas je učinjen ozbiljan napredak, Josipović je istaknuo da je, unatoč tome što je sudbina oko 1.300 ljudi još nepoznata, suradnja na traganju dobra, dio kulturnog blaga je vraćen, a Srbija sudi ratnim zločincima i surađuje s Haagom.

Novoizabrani hrvatski predsjednik dodao je da neriješeni problemi ostaju uhićenje i predaja haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haškom sudu, utvrđivanje sudbine svih nestalih te odlučan povratak otetog kulturnog blaga.

'Ako bi se tu postigao zadovoljavajući napredak, sigurno bi se postavilo pitanje čemu tužba jer ona sama sebi nije svrha. Ona služi ako svoje zahtjeve ne možete ostvariti dogovorom', naglasio je Josipović.

Prema njegovim riječima, realno je očekivati da će Hrvatska uskoro provesti ostatak potrebnih reformi i obaviti potrebne pregovore tako da u siječnju 2012. bude primljena u Europsku uniju.