DRUGI REFERENDUM

Tusk Londonu ostavlja mogućnost da se predomisli o Brexitu

16.01.2018 u 15:14

Bionic
Reading

Europska unija je otvorena za mogućnost da Velika Britanija promijeni mišljenje o Brexitu i ostane u Uniji, rekao je u utorak zastupnicima u Europskom parlamentu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je rekao da 'ako vlada Ujedinjene Kraljevine ostane pri svojoj odluci da izađe' iz EU-a, 'Brexit će postati stvarnost sa svim svojim negativnim posljedicama' u ožujku 2019. godine.

'Osim ako naši britanski prijatelji ne promijene mišljenje', rekao je. 'Mi, ovdje na kontinentu, nismo promijenili mišljenje, još smo uvijek otvoreni za vas'.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da se nada da će se Tuskova poruka 'jasno čuti u Londonu'.

Ti komentari europskih čelnika dolaze nakon što se u Britaniji intenzivirala rasprava o mogućnosti drugog referenduma o Brexitu.

Prošlog je tjedna bivši čelnik britanske stranke UKIP Nigel Farage, koji je bio jedan od najgorljivijih zagovornika Brexita, sugerirao da ne isključuje podržati pozive za drugi referendum.

  • +4
Velika Britanija je napustila Europsku uniju nakon referenduma na kojemu je većina odlučila reći zbogom Bruxellesu. Izvor: Reuters / Autor: Jacky Naegelen

U raspravi o zaključcima summita Vijeća u Europskom parlamentu čelnici najvećih političkih skupina upozorili su London da ne bude previše siguran u tranzicijsko razdoblje nakon Brexita koje su zacrtali čelnici EU-a u prosincu.

'Ako uvjeti neće biti dovoljni dobri Europska pučka stranka ga neće prihvatiti', rekao je Manfred Weber, čelnik te nabrojnije skupine zastupnika, i dodao da to još uopće nije sigurno.